konu biraz uzun, uzun sure de oturup yazmayi bir turlu beceremedim ama baslamak isin yarisi diyelim....
aracim 1.4 8v, bir gunde alip yola cikabilecegim arac gerekiyordu, o dal inea ya denk geldi... aldigim zaman periyodik bakimin her 15bin km de bir oldugu soylendi, ok dedim ve ciktim yola...
arac ile beraber 2 farkli dilde kullanim klavuzu ve servis kitapcigi verildi... ingilizce ve ukraynaca...
ilerleyen zamanda kolay anlasilabildiginden hep ingilizc olanlari okuyordum ama her okuyusumda hep 15km de bakim, veya ukraynaca kitapcikla birseyler celisiyordu... ilk 10bin km de cabuk gecti... yakinda servis zamani geleceginden bu servis ne kadar tutar diye bakinirken, fiat dahil bazi markalarin cok guzel calismasini buldum..
mesela her model icin olmasa da cogu model icin 150bin, 180bin km ye kadar periyodik bakim masraflarini excel tablosunda belirtmisler.. ek olarak disk ve balatalari ayrica belirtmisler.. hatta kimisi bunu aracin sifir degerine oranlamis... hosuma gitmisti... gitmeyen kismi ise vw, skoda gibi bazi markalarin servis ucreti benim aractan dusuk olmasi idi...
farkli pazarlarda araclara verilen garanti suresi, yil olarak km olarak uc asagi bes yukari tum araclar icin ayni gibi... biraz da pazarlama, rekabeten... farkli fabrikalarda uretilse bile ayni kalite ve standartta oldugundan da kaynaklaniyor... teknoloji de ilerledi vs... hos guzel de... bu nedense periyodik bakima yansimamis gibi...
mesela bendeki kitapcikta..
ingilizce de benzinli, dizel her 30binde bakima giriyor... (agirt kullanim sartlari haric)
motor tiplerine gore ek aciklama olarak
benzinde eger surekli sehir ici kullanimi veya yilda 10binkm den az ise yag ve filitre 10binde veya yilda 1 kere...
dizelde ise
dpf olmayan modellerde dpf olan tiplerde her 12 ayda, olmayan tiplerde ise 24 ayda denilmis... (30bin km den az olmasi durumunda)
anlasilan, dizelde 10bin, 15bin diye bir limit koymamis....
hava filitresi 60bin km de, polen filitresi de her 30 binde veya 2 yilda bir... vs
gelelim ukraynacaya...
kullanim kitaopcigindaki tablo ingilizce ile ayni, 30bine gore, notlar da ayni.. ama ustune her 15binde bir servise ugrayiniz denilmis...
servis kitapciginda ise tablo 15bin km araliklara gore duzenlenmis, bazi kalemler 30binden 15bin km ye dusurulmus..
yag ve filitre degisimi 15bin km de, bazi filitreler her 15bin km ye veya yilda 1 kereye dusmus... vs
kitapcigin formati da ingilizceye gore cok farkli, ingilizce olan avrupa standardinda..
burda kafam karisti iste..
bu araci avrupada da kullansam burda da kullansam, fark nerede?
yag ayni, mootor ayni.. 30bin nicin 15e dusutu...
havamiz mi kotu? yolumuz mu kotu? avrupada arac 2 bin devirde gidiyor da biz burada 4bin devirde mi kullaniyoruz? iki kati farki gerektiren faktorler nedir anlamadim...
aracta her turlu arizayi gosterecek yeteri kadar sensor vs var zaten, periyodik bakim suresi gelmeden uyari veriyor.. biz de servise gidiyoruz vs...
garanti suresi boyunca, 3 yilda 90bin km yaptigimis dusunursem, 3 defa yerine 6 defa servise gitmem gerekiyor... acikcasi ciddi bir fark...
aslinda pek te kafa yormadim, tablolardaki farklari yaratabilecek faktorler de tabloya aslinda yansimamis gibi..
yabanci forumlara baktim, kimi ulkelerde bu tur konular ele alinmis, kitapcikta belirtilen 30 bin, hatta 35bin baz alinarak nicin daha erken servise ugradiklari tartisilmis vs..
aslinda pek te kafa yormadim o donemlerde...
ilk servis sonrasi 15bin de polen filitresi de degismis, tabloya gore 30bindi, kirlenmis biz de degistirdik dediler, ok demistim..
(bu arada 30bin bakiminda polen filitresi yine degisti, hani 30binde birdi, gecen de degisti, kirlenmis yine.. yav terbiyesiz filitreye bak dedim icimden

anlasilan, bu tabloya gire ilerlemek mumkun olmayacak)
bu sure icinde yurt disinda birkac siteye uye oldum...
ve gel zaman git zaman bu site ile tanistim

isler daha da degisti.. turkce kullanim klavuzunu pdf olarak indirdim, bu arada makyajli kasa da isin icine girdi ama degisen birsey yok gibi vs...
ben 30binden 15bine dusen periyodik bakima az sitem ederken turkiyede durum 20bin km de birmis... 1.3mjet de her 10bin de bir yag ve yag filitresi degisimini hele hic anlayamiyorum... su an bile...
avrupadan her 30binde bir bakima giren bir araci 2. el alsak burada 15binde bir, veya turkiyede her 20binde bir mi bakima goturecegiz?
biz linea icin odaklanmisiz ama aslinda bu tur konularda arac modelinden cok motor tipine gore kullanicisiyiz.. ben mesela 1.4 8v kullanicisiyim, baska kasalarda da bu motor kullaniliyor, veya 1.3mjet motor bir cok modelde var... bakim sureleri ise degisken... en basiti ayni motor icin farkli pazarlarda 10binde veya 35bin de yag degisimi belirtilmis... ciddi bir fark...
forumda zaman zaman yorumlari okudukca... bu periyodik bakim isinde turkiyede veya burada bir dumen var gibi geldi... dumen veya baska kelime, tam olarak ne denir bilmiyorum acikcasi..
ama sunu soyleyebilirim, bilincli tuketicinin fazla olmamasindan istifade ediyorlar gibi, zaaflarimizdan yararlaniyorlar gibi geldi... 1.3 mjetim olsa 10binde yag degistiriyorum, garanti suresince de yetkili servise gidiyorum... en cok tercih edilen motor tipi ustelik... ve bakimdan iyi para kazaniyor servisler... araci satsam bile alan kisi de 10bin de bir goturmeye devam ediyor..
forumda ikon adli kullanici bir baslik acmis bu konuda ama yorum yapoan olmamis...
isin acikcasi, ben 1.3mjet kullanicilarin her 10binde bir yag degistirmelerine uzuluyorum..
bu arada bravo bile 35bin km de bir servis bakimi diye tanitildi ilk ciktigi yillarda... sene 2008 di sanirim..
ve bazi ulkerde de 7500 km de bir yag degisimi var... onlarda durum daha da vahim geliyor bana...
fiat servislerinde musteri anketi filan doldurmaniz gerekiyor ise, bence imkan var ise,
periyodik bakim sureleri ve 10binde bir yag degisimine veya 20binde bir bakimla ilgili yorum yazin derim...
fiatin kendi sayfasinda bile
35binde bir bakim suresi, bakim giderlerinden %25 e yakin tasarruf diye tanitim yaparken
turkiyede veya bazi ulkelerde 20bin bakim surelerini revize ederler belki... motor musait ama...
doblonun dizel motorlari 35bin km de bir servis diye pazarlaniyor... turkiyede durum nasil bakmadim ama 35bin degil gibi geliyor....
ama bir seyi cok iyi anladim... bir sonraki arac tercihimde hangi kriterlere dikkat edecegimi...