*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2012
  • Donanım: Active
  • Km: 87500
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
periyodik bakim tablosundaki farklar.... celiskiler vs
« : Nisan 21, 2015, 04:21:00 ÖS »
konu biraz uzun, uzun sure de oturup yazmayi bir turlu beceremedim ama baslamak isin yarisi diyelim....

aracim 1.4 8v, bir gunde alip yola cikabilecegim  arac gerekiyordu, o dal inea ya denk geldi... aldigim zaman periyodik bakimin her 15bin km de bir oldugu soylendi, ok dedim ve ciktim yola...
arac ile beraber 2 farkli dilde kullanim klavuzu ve servis kitapcigi verildi... ingilizce ve ukraynaca...
ilerleyen zamanda kolay anlasilabildiginden hep ingilizc olanlari okuyordum ama her okuyusumda hep 15km de bakim, veya ukraynaca kitapcikla birseyler celisiyordu... ilk 10bin km de cabuk gecti... yakinda servis zamani geleceginden bu servis ne kadar tutar diye bakinirken, fiat dahil bazi markalarin cok guzel calismasini buldum..
mesela her model icin olmasa da cogu model icin 150bin, 180bin km ye kadar periyodik bakim masraflarini excel tablosunda belirtmisler.. ek olarak disk ve balatalari ayrica belirtmisler.. hatta kimisi bunu aracin sifir degerine oranlamis... hosuma gitmisti... gitmeyen kismi ise vw, skoda gibi bazi markalarin servis ucreti benim aractan dusuk olmasi idi...

farkli pazarlarda araclara verilen garanti suresi, yil olarak km olarak uc asagi bes yukari tum araclar icin ayni gibi... biraz da pazarlama, rekabeten... farkli fabrikalarda uretilse bile ayni kalite ve standartta oldugundan da kaynaklaniyor... teknoloji de ilerledi vs... hos guzel de... bu nedense periyodik bakima yansimamis gibi...

mesela bendeki kitapcikta..
ingilizce de benzinli, dizel her 30binde bakima giriyor... (agirt kullanim sartlari haric)
motor tiplerine gore ek aciklama olarak
benzinde eger surekli sehir ici kullanimi veya yilda 10binkm den az ise yag ve filitre 10binde veya yilda 1 kere...
dizelde ise
dpf olmayan modellerde dpf olan tiplerde her 12 ayda, olmayan tiplerde ise 24 ayda denilmis... (30bin km den az olmasi durumunda)
anlasilan, dizelde 10bin, 15bin diye bir limit koymamis....
hava filitresi 60bin km de, polen filitresi de her 30 binde veya 2 yilda bir... vs
gelelim ukraynacaya...
kullanim kitaopcigindaki tablo ingilizce ile ayni, 30bine gore, notlar da ayni.. ama ustune her 15binde bir servise ugrayiniz denilmis...
servis kitapciginda ise tablo 15bin km araliklara gore duzenlenmis, bazi kalemler 30binden 15bin km ye dusurulmus..
yag ve filitre degisimi 15bin km de, bazi filitreler her 15bin km ye veya yilda 1 kereye dusmus... vs
kitapcigin formati da ingilizceye gore cok farkli, ingilizce olan avrupa standardinda..
burda kafam karisti iste..

bu araci avrupada da kullansam burda da kullansam, fark nerede?
yag ayni, mootor ayni.. 30bin nicin 15e dusutu...
havamiz mi kotu? yolumuz mu kotu? avrupada arac 2 bin devirde gidiyor da biz burada 4bin devirde mi kullaniyoruz? iki kati farki gerektiren faktorler nedir anlamadim...
aracta her turlu arizayi gosterecek yeteri kadar sensor vs var zaten, periyodik bakim suresi gelmeden uyari veriyor.. biz de servise gidiyoruz vs... 
garanti suresi boyunca, 3 yilda 90bin km yaptigimis dusunursem, 3 defa yerine 6 defa servise gitmem gerekiyor... acikcasi ciddi bir fark...
aslinda pek te kafa yormadim, tablolardaki farklari yaratabilecek faktorler de tabloya aslinda yansimamis gibi..
yabanci forumlara baktim, kimi ulkelerde bu tur konular ele alinmis, kitapcikta belirtilen 30 bin, hatta 35bin baz alinarak nicin daha erken servise ugradiklari tartisilmis vs..
aslinda pek te kafa yormadim o donemlerde...
ilk servis sonrasi 15bin de polen filitresi de degismis, tabloya gore 30bindi, kirlenmis biz de degistirdik dediler, ok demistim..
(bu  arada 30bin bakiminda polen filitresi yine degisti, hani 30binde birdi, gecen de degisti, kirlenmis yine.. yav terbiyesiz filitreye bak dedim icimden  :P  anlasilan, bu tabloya gire ilerlemek mumkun olmayacak)

bu sure icinde yurt disinda birkac siteye uye oldum...
ve gel zaman git zaman bu site ile tanistim   ;)
isler daha da degisti.. turkce kullanim klavuzunu pdf olarak indirdim, bu arada makyajli kasa da isin icine girdi ama degisen birsey yok gibi vs...
ben 30binden 15bine dusen periyodik bakima az sitem ederken turkiyede durum 20bin km de birmis... 1.3mjet de her 10bin de bir yag ve yag filitresi degisimini hele hic anlayamiyorum... su an bile...

avrupadan her 30binde bir bakima giren bir araci 2. el alsak burada 15binde bir, veya turkiyede her 20binde bir mi bakima goturecegiz?

biz linea icin odaklanmisiz ama aslinda bu tur konularda arac modelinden cok motor tipine gore kullanicisiyiz.. ben mesela 1.4 8v kullanicisiyim, baska kasalarda da bu motor kullaniliyor, veya 1.3mjet motor bir cok modelde var... bakim sureleri ise degisken... en basiti ayni motor icin farkli pazarlarda 10binde veya 35bin de yag degisimi belirtilmis... ciddi bir fark...

forumda zaman zaman yorumlari okudukca... bu periyodik bakim isinde turkiyede veya burada bir dumen var gibi geldi... dumen veya baska kelime, tam olarak ne denir bilmiyorum acikcasi..
ama sunu soyleyebilirim, bilincli tuketicinin fazla olmamasindan istifade ediyorlar gibi, zaaflarimizdan yararlaniyorlar gibi geldi... 1.3 mjetim olsa 10binde yag degistiriyorum, garanti suresince de yetkili servise gidiyorum... en cok tercih edilen motor tipi ustelik... ve bakimdan iyi para kazaniyor servisler... araci satsam bile alan kisi de 10bin de bir goturmeye devam ediyor..

forumda ikon adli kullanici bir baslik acmis bu konuda ama yorum yapoan olmamis...
isin acikcasi, ben 1.3mjet kullanicilarin her 10binde bir yag degistirmelerine uzuluyorum..
bu arada bravo bile 35bin km de bir servis bakimi diye tanitildi ilk ciktigi yillarda... sene 2008 di sanirim..
ve bazi ulkerde de 7500 km de bir yag degisimi var... onlarda durum daha da vahim geliyor bana...

fiat servislerinde musteri anketi filan doldurmaniz gerekiyor ise, bence imkan var ise,
periyodik bakim sureleri ve 10binde bir yag degisimine veya 20binde bir bakimla ilgili yorum yazin derim...
fiatin kendi sayfasinda bile
35binde bir bakim suresi, bakim giderlerinden %25 e yakin tasarruf diye tanitim yaparken
turkiyede veya bazi ulkelerde 20bin bakim surelerini revize ederler belki... motor musait ama...
doblonun dizel motorlari 35bin km de bir servis diye pazarlaniyor...  turkiyede durum nasil bakmadim ama 35bin degil gibi geliyor....

ama bir seyi cok iyi anladim... bir sonraki arac tercihimde hangi kriterlere dikkat edecegimi...

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
Ynt: periyodik bakim tablosundaki farklar.... celiskiler vs
« Yanıtla #1 : Nisan 21, 2015, 04:23:03 ÖS »
http://www.fiat.com/news/5million#

Oil change every 35,000 kilometres and servicing every 250,000 kilometres.

aciklamasini kendi sitesinde kullaniyor... keske not dusselerdi... pazara gore degisebilir diye....

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #2 : Nisan 21, 2015, 04:28:02 ÖS »
Mesela bu tablo daha da ilginc...
Tablo 20bin km ye gore ama 1.3mjet ler 30binde bir yag ve yag filitre degisimi diye belirtilmis...

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #3 : Nisan 21, 2015, 04:39:20 ÖS »
Bir alinti daha... tablonun devaminda yag degisimi vs var ama buraya uzun olmasin diye koymadim, baslikta belirtildigi gibi...
Dizel 35binkm, benzin 30bin km, degisimler de bu kmlerde...

*

Çevrimdışı Sporsal

• *
  • 1938
  • +1/-0
  • ___T-Jet___
  • Araç Modeli: Abarth
  • Donanım: Dynamic
  • Motor: T-Jet 120 HP
« Yanıtla #4 : Nisan 21, 2015, 04:42:30 ÖS »
Aslında sorun yada çelişki yok.

Linea'nın bakım periyodu normalde 30.000 km dir.

Ülke şartları göz önüne alınarak bu süre değiştirilir. (ülke şartlarından kastım yol, nem, toz vb.durumlardır)
Mesela Türkiye için 30.000 km'lik süre benzinli ve 1.6'lar için 20.000'e, 1.3 için 15.000'e düşürülmüştür.

*

Çevrimdışı almera

• 31
  • +0/-0
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Active Plus
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Km: 458
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
« Yanıtla #5 : Nisan 21, 2015, 05:12:14 ÖS »
Benzinliyi bilmiyorum ama 1.3 multijet bakımları 10.000 km de bir veya 12 ay

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #6 : Nisan 21, 2015, 05:13:25 ÖS »
Keske bu araclara yat, jenerator vs deki gibi bir de motorun toplam calisma suresini gosteren saat koysalardi [emoji12]
Surekli kisa mesafe kulananlar icin zaten yag degisimini her 10binde bir oneriyor.. mesela taksiciler ama bu motoru kullananlarin cogu da taksici degil.. herkesi taksici sinifina koymus gibi geliyor bana
Periyodik bakim tablosunda yag degisimini 35binden 10bine dusurecek en buyuk faktor ne olabilir? Iklim, yol vs farki bir ulke icinde de fark ediyor...

*

Çevrimdışı Crocodile14

• 92
  • +0/-0
  • Araç Modeli: 2014
  • Donanım: Active Plus
  • Km: 55000
« Yanıtla #7 : Nisan 21, 2015, 05:27:18 ÖS »
Keske bu araclara yat, jenerator vs deki gibi bir de motorun toplam calisma suresini gosteren saat koysalardi [emoji12]
Surekli kisa mesafe kulananlar icin zaten yag degisimini her 10binde bir oneriyor.. mesela taksiciler ama bu motoru kullananlarin cogu da taksici degil.. herkesi taksici sinifina koymus gibi geliyor bana
Periyodik bakim tablosunda yag degisimini 35binden 10bine dusurecek en buyuk faktor ne olabilir? Iklim, yol vs farki bir ulke icinde de fark ediyor...

Yorumlarınıza katılmamak mümkün değil, haklısınız. Saydıklarınıza iki sebep daha ekleyebiliriz. Birincisi hiç şüphesiz ülkemizdeki akaryakıt kalitesidir, diğeri ise yan sanayi yedek parça sorunudur. Malum ülkemiz ikisinde de sınıfta kalan bir konumda. Hal böyle olunca araç üreticileri erken bakım aralığında kendilerini haklı çıkarabiliyor ve çıkarıyorlar da... Mesela araçlarımıza ucuz motorin koyan biziz, hava filtresini hava kompresörüyle temizleyip yerine yeniden takan da yine biziz. Bunlar memlekette marifet olarak kabul ediliyor. Böyle olunca 10 bin km'de bir bizi servise çağıranlar da araç üreticileri oluyor. Hiç şaşırmıyorum...

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #8 : Nisan 21, 2015, 05:48:34 ÖS »
aklima soyle birsey de geliyor.... neden olmasin...
1.3mjet lerin vergi avantaji var, en cok tercih edilen motor da... boyle bir ortamda neden fiat bundan istifade etmesin? biraz da cok bilmisligimiz var ya...
durum boyle olunca...en azindan garanti suresi boyunca 3 yil 5 yil 10binde bir yag degisimi icin servise cagirmasin? kimse de pek sorgulamaz nasil olsa...
damlaya damlaya gol olur...
yukarida 3. iletide ilginc olarak yayinladigim tablo 20bine gore ama 1.3 icin 30bin de bir yag ve yag filitre degisimi onerilmis, turkiyede ise 20binden 10 bine dusmus.. 3 kati..
5 yil 120 bin de 12 kere ugramak var.. bir de 4 kere ugramak var...
hava, iklim, yol, yakit kalitesi vs kotu ise yag degisim araligini bukadar da etkilememli..
yurtdisinda 35binde bir yag degisimi ve turkiyedeki 10binkm de bir yag degisimi ayni motor icin farkli algi yaratiyor... ya cok dayanikli.. veya cok hassas gibi...

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #9 : Nisan 21, 2015, 06:06:17 ÖS »
http://www.fiatlinea.org/fiat_linea_bakim/13_95_hp_araclarin_periyodik_bakimlari_ve_km-t5213.0.html;msg73411#msg73411

Aslinda 1.3 mjet icin direk 10bin km de bir yag degtirin demiyor da...
Merak ediyorum, aracini agir sartlarda kullanmayan, taksici olmayan ve 20bin de bir yag degistiren 1.3 mjet kullanicisi var mi?
Aslinda normal kullanimda 10bin bakimi diye birsey de yok... ama tum 1.3mjet kullanicilari bir sekilde her 10bin km de degisime yonelmis veya yonlendirilmis...
« Son Düzenleme: Nisan 21, 2015, 06:09:32 ÖS Gönderen: timbaz »

*

Çevrimdışı ikon

• 200
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat fio 2014
  • Araç Modeli: fiorino
  • Donanım: Emotion
  • Km: 60000
« Yanıtla #10 : Nisan 21, 2015, 06:09:40 ÖS »
selam
timbaz bu konuda daha önce yazmıştım....fakat beni ciddiye alan olmamıştı...neyse......

gelelim bu km oyununa....
ben yağ üzerine baya kafa yordum....
sonuş olarak şunu gördüm......avrupada ve soğuk yerlerde daha akışkan yağ kullanılıyor ve ısı dayanımı daha düşük....  özellikle  akdeniz ve sıcak yerlerde ise kalın ve ısı dayanımı yüksek yağ kullanılor...

castrol  hangi yağ seçimine baktığında kuzeye doğru bu seçimi görüyorsun..sanırım senin olduğun yerde ısı 30 derce olmuyordur...25-20 derece civarıdır.

işte bu ısı farkları yağın çabuk yanmasına neden oluyor...

gelelim benim geçmişte aklıma takılana..her araba 20000 bizim dizellerde 20000 bin ardından bir açıklama 10000
bu acayip bir çelişki.....neden dersen yağ üretici admlar 30000 km garantiveriyor....dayanıklılığını yitirmeyeck diye....ya yağ şirketleri yalan söylüyor yada fiat............bence fiat malum damlaya damlaya seninde dediğin gibi...bunun en büyük kazığıda  sanırım 10000 bakımı....ve servis sıfırlama.............

iyi çalışmalar
Tasarımcı.....

*

Çevrimdışı ikon

• 200
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat fio 2014
  • Araç Modeli: fiorino
  • Donanım: Emotion
  • Km: 60000
« Yanıtla #11 : Nisan 21, 2015, 06:20:46 ÖS »
timbaz  oradaki 3 yıldızın açıklamasına bakarmısın bir....hani diyorya 1.3-1.9 dizeller diye işte oradaki 3 yıldızın alltaki açıklaması aynen şöyle...

SERVİS KİTABIDA YAZAN

MOTOR YAĞI DEĞİŞİMİ (1.3 ve 1.9 Dizel Motorlarda Her 10.000 Km' de Bir) (***)
MOTOR YAĞ FİLTRESİ DEĞİŞİMİ (1.3 ve 1.9 Dizel Motorlarda Her 10.000 Km' de Bir) (***)

allta 3 YILDIZIN ANLAMI

(***) Zor şartlar altında kullanımda periyodik bakım tablosunda belirtilen sürelerden daha kısa sürelerde yapılması tavsiye edilir.

esasında bizim yağ değişimi 20000 de bir.....burda yazan ve benim anladığım bu.......
Tasarımcı.....

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #12 : Nisan 21, 2015, 06:23:53 ÖS »
timbaz  oradaki 3 yıldızın açıklamasına bakarmısın bir....hani diyorya 1.3-1.9 dizeller diye işte oradaki 3 yıldızın alltaki açıklaması aynen şöyle...

SERVİS KİTABIDA YAZAN

MOTOR YAĞI DEĞİŞİMİ (1.3 ve 1.9 Dizel Motorlarda Her 10.000 Km' de Bir) (***)
MOTOR YAĞ FİLTRESİ DEĞİŞİMİ (1.3 ve 1.9 Dizel Motorlarda Her 10.000 Km' de Bir) (***)

allta 3 YILDIZIN ANLAMI

(***) Zor şartlar altında kullanımda periyodik bakım tablosunda belirtilen sürelerden daha kısa sürelerde yapılması tavsiye edilir.

esasında bizim yağ değişimi 20000 de bir.....burda yazan ve benim anladığım bu.......
Ayni fikirdeyim, yukarida az cok anlatmaya calistim ben de, ama foruma bakinca 1.3mjet kullanicilarin hepsi 10bine odaklanmis.. bu nasil oldu bilmiyorum acikcasi....

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
« Yanıtla #13 : Nisan 21, 2015, 07:21:04 ÖS »
@ikon, siz kac km de yag degistiriyorsunuz?
Bu arada benim servis km si 30bine gore ayarlanmis....

*

Çevrimdışı Sporsal

• *
  • 1938
  • +1/-0
  • ___T-Jet___
  • Araç Modeli: Abarth
  • Motor: T-Jet 120 HP
« Yanıtla #14 : Nisan 22, 2015, 12:07:53 ÖÖ »
Aynı durum Volvo'da da var.

Normalde aynı motoru kullanan bir başka marka 20.000 km de bir bakım alırken, Volvo bunu 10.000'de bir istiyor.

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
  • Araç Marka ve Modeli: FIAT
  • Araç Modeli: LINEA 2013
  • Donanım: Lounge
  • Km: 65.000 km
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #15 : Nisan 22, 2015, 11:28:47 ÖÖ »
Maalesef genelde bir çok firmada bu var. Vw grubuda 1.6 TDI CR motorlarda 15 binde giriyor sanırım. Allahtan bizim 1.6 lar 20 binde :) benim en son duyduğum BMW ler 30 Binde bir girmeye başlamış.

Söylenenlere katılıyorum firmalar için servis ve bakımdan kazanılan para çok büyük bir yekün tutuyor. 30 binde arabaların bakıma girmesiyle 20 binde girmesi yada 10 binde girmesi arasında dünya kadar fark var. Bununda etkisi vardır, ülke şartlarınında etkisi vardır. ortaya karışık
Bullet Qheylan...

You are what you know...(Albert Einstein)

*

Çevrimdışı ozozka_n

• 414
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Araç Modeli: linea
  • Km: 7000
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #16 : Nisan 22, 2015, 12:29:53 ÖS »
Tespitiniz ve yazdiklariniz cok dogru. Bu olayi farkeden tek kisi ben olmadigim icin de ayrica mutluyum. Ben zaten yilda 10k km yol yapan birisi olarak bunu cok kadaya takmadim yalniz yilda 30k km yol yapsam bile sanirim motorumun omru acisindan yag degisimi icin o kadar bekleyebilir miydim buna cevap veremiyorum.
Ama oteki taraftan servis 30k yag degisimi derse arada yag degisimi yapmaya gerek kalir miydi ona da cevap veremiyorum:)
Sanirim bu tamamen ulkelerin fiziksel sartlarina gore ortalama verilmis degerlerle alakali. Amerikada sokakta gezdigin ayakkabinin altina bak toz bile olmuyor diyebilirim. Ama gel birde turkiyeye bak:) bunun gibi sebeplerle servislerde kendini garntiye almak ve bu esnada bakimdan kazanmayi secmis olabilirler

*

Çevrimdışı 2010Dynamic

• 265
  • +1/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat-Linea
  • Araç Modeli: 2010
  • Kan Grubu: AB Rh +
  • Km: 126.600
  • Motor: T-Jet 120 HP + LPG
« Yanıtla #17 : Nisan 24, 2015, 12:52:48 ÖS »
Uretici her ne kadar belli bir km bakim periyodu onerse de ithalatçı yada distribütör kendi ülke şartlarına göre ara bakim yada erken yag değişimi isteyebiliyor..Istanbul gibi bir yerde dur kalktan dolayı kmye bakılmaksızın erken degisim sıhhatli olabilir ama trafiği olmayan bir yerde üreticinin periyoduna uyulabilir..kullanıcı insiyatif kullanmalı..