forumdaşlar! castrol ve bp'nin aynı yerde üretiliyor olması ikisinin de birebir aynı olduğu anlamına gelmez. evet ikisi de belki 5W40 olabilir (bu arada ben 5W30 kullanıyorum. Fiat 2012 kılavuzu öyle tavsiye ediyor) ama aynı olduğunu iddia edebilmek için laboratuvar testi gereklidir. unutulmamalıdır ki kalite detaylarda gizlidir. Yani yağların içindeki katkıları ve bunların motora faydasını bilemiyoruz.
yağ mevzusu oldun mu hep aynı örneği veriyorum ama, başımdan geçen güzel bir örnektir o yüzden yazmaktan bıkmıyor.
Garanti süresince Fiat Tempra 1.6 SX-A selenia yağ kullanıyoruz. Motor hep yağ eksiltiyor ve takviye etmek zorunda kalıyoruz. yetkili servisler bunun tempra'lar için normal bir durum olduğunu söylüyorlar. Katlanıyoruz... garanti bitiyor, bir arayış içine giriyoruz. mobil, po, elf... en son castrol yağ kullanıyoruz. hepsinin de viskositesi aynı tabii ki! o da ne! sanki motora sihirli bir değnek (castrol) değmiş, sanki araba tempra değil, motor gram yağ eksiltmiyor. (bu arada elektronik mühendisiyim, yağ falan satmıyorum, castrol'de çalışmıyorum...) anladım ki marka çok önemli...
- İnsan genleriyle şempanze genleri de %95 oranında benzer ama farkımız ortada...

- Adını vermek istemediğim yoğurt firması kendi adına da yoğurt yapıyor, gayet de kalite. XXXX market adına da yoğurt yapıyor içinde olmaması gereken katkı maddesi çıkıyor ve ceza alıyor.
- Lassa'da aynı yerde yapılıyor, Bridgestone lastikte aynı yerde yapılıyor. ama fren performansları aynı değil, çünkü hamurları farklı, desenleri farklı.
liste uzar gider.
buradan çıkan sonuç şudur, bir ürünün aynı yerde yapılıyor olması veya içeriğinin benzer olması, aynı kalite de olduğunu göstermez...
iyi forumlar...