maalesef kimisi dediğiniz gibi kimisi daha farklı konuşuyor normalde 10 bin veya sene önce hangisi dolarsa sistemi var ama forumdan bir örnekle öğrendiğim şu misal, araç 17 bin km de ama aracın 2 ci senesi doldu ama tahminen 20 bin km ye 3,4 ay sonra ulaşıcam senelik bakıma girip 3,4 ay sonra 20 bin bakımınamı giricem yani 3,4 ay içinde önce 150 TL verip sonra 400 küsürlük bakımamı giricem bana verilen cevapta seneyi doldurduğumdan dolayı serviste 20 bakımına giriceğim ve bakıma girdiğim tarih ve km den itibaren önce yıl yada km hangisi dolarsa ( km olarak 30 bin değil 27 bin km olursa ) 10 bin km bakımına gireceğim söylendi ben böyle öğrendim ama bir arkadaşımda megane 2 var 2004 model hala usanmadan yetkili servise götürür ( mais bornova ) aracının senesi dolduğundan servise gitmiş ama km olarak 4bin yada 6 bin km gibi bişi gitmiş, maistekiler senin bakıma ihtiyacın yok abi aracın 10 bin km ye gelsin öyle bakım yaparız diyip adamı göndermişler,
piyasada maalesef böyle farklı yorumlar var
az önce kullanım klavuzuna baktım sanırım işinize yarayacak maddeler var
YILLIK BAKIM
Birıyıl içerisinde 20.000 Km'ye ulaşılmaması durumunda aşağıdaki işlemler
ve kontrollerı yapılmalıdır.
Motor yağının değişimi
Motor yağı filtresinin değişimi
Hava filtresinin değişimi
Polen filtresinin değişimi (Klimalı modeller için)
Ateşleme bujilerinin değişimi (Benzin motorlu tipler)
Sıvıların kontrolü ve gerekiyor ise tamamlanması (Motor soğutma sıvısı, Fren hidrolik yağı, cam yıkama sıvısı, akü vb)
Akü şarj durumunun kontrolü
Triger ve yardımcı sistem kayışlarının kontrolü
Ön fren balatalarının ve ön fren disklerinin aşınma ve çalışma kontrolü, gerekirse değişimi (*)
Ön/arka cam silecekleri aşınma ve pozisyon kontrolü, gerekirse değişimi(*)
Ön cam silecekleri çalışma kontrolü, fıskiyelerin ayarı
Lastiklerin durumu /aşınma kontrolü ve gerekirse basınçlarının ayarı(yedek Lastik dahil)
Ön ve arka süspansiyon elemanlarının Boşluk kontrolü, gerekirse ilgili elemanların değişimi (*) (Rotbaşı ,Rotil, Salıncak Burcu, Amortisör, Amortisör takoz ve Burçları )
Aydınlatma sistemlerinin kontrolü (farlar, sinyaller, dörtlü flaşör, bagaj lambası, yolcu kabini aydınlatma lambası , uyarı lambaları)
Gözle yapılacak kontroller; motor, vites kutusu, transmisyon, boruları(egzoz, yakıt, fren boruları), kauçuk parçalar
Examiner ile elektronik sistemlerin kontrolü (Motor, ABS, Araç bilgisayarı ,Can Ağı vb.)
(*) Periyodik bakım işçilik ücretine dahil olmayan ek ücrete tabi işlemler veya kontroller sonrası değiştirilmesi öngörülebilecek parçalara ait ek ücrete tabi işçilikler
Bende arabamı ilk aldığımda aracım 11bin km deydi ve ayni zamanda ilk sensini dolduralı 2 ay olmuştu 10 bin bakımına girmesi lazımdı, o an gaziemirdeki poyraz a yakın olduğumdan aracı alacağım kişiyle beraber gittik, adamlar 400 TL falan dediler ne yapıyosun sen dedim senesi dolmuş km si dolmuş vsvs bakım olması lazım dediler benim bildiğim 10 bin veya sene önce hangisi dolarsa mantıken 150 TL lik 10 bin bakım yapmam lazımdı adamlar ısrarla o şu bu değişmesi lazım dediler bende bitmotla enriko alibertiyi aradım en son bornovadaki Merkez servise gittim orda yaptırdım merkezi öneririm, birmotu ne zaman aramaya kalkışsam hep pişman olmuşumdur, size bir tavsiye bakımda teker teker ne yapıldığını sorun ve ne marka yağ koyduklarını sorun ben 1 ay önce sordum birmot 20 bin bakımı için telefon açtım bakım için filtreler değişcek dedi 400, 450 olur dedi lastik değişimi balans vs sordum ona extra deyip 60+kdv dedi, yağın markasını sordum opet olio dedi başka marka yokmu dedim yok olurmu fiat bunu tavsiye ediyor bu yağ kullanılır dedi, bende enriko alibertiyi aradım sordum onlarda 450 dedi işlemleri detaylı bir şekilde saydı döktü filtreler kapı ayarları lastik sökme takma vs iyi dedim yağ ne marka dedim opet olio yada selenia dedi, en son daha önce gittiğim merkez servisi aradım onlarda 400, 450 ye yaparız dedi onlarda işlemleri saydı döktü yağ ne marka dedim opet olio, selenia, mobil1 dedi 10 bin bakımındada mobil1 koymuşlardı zaten bende eyvallah dedim benim şu an kafamda merkez servis var, forumda birisi yada yakın tanıdıklarımdan biri birmota gitmemi söylemişti orda çok aşırı araç trafiği olduğunu şirket araçlarıda oraya geldiğini sirkülasyon çok olduğundan bakımları biran önce yapıp bitirmek için biraz işlerini biraz salladıklarını söylemişti, zaten normaldede birmota bir türlü ısınamadım ne zaman telefon açsam gitsem hiç para kazanmak isteyen bir kurum gibi davranmıyorlar duyarsız bir şekilde davranıyorlar telefon açıyom bilmem ne almak istiyom kardeşim diyorum şuna aktarıyom buna aktarıyom ben ilgilenmiyom şuna bağlıyom derler telefondan telefona bağlarlar 10 dakika beklerim birden kapanır tekrar aradığımda kimse telefonu açmaz yada tekrar ayni şekilde telefondan telefona aktarırlar sanki arama der gibiler