*

Çevrimdışı Hakan0739

• *
  • 1732
  • +16/-3
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2012
  • Donanım: Urban
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Km: 30,000
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
Araçla Yurt Dışına Çıkmak
« : Kasım 18, 2013, 01:14:18 ÖS »
Kendi Aracınızla Yurt Dışına Nasıl Çıkarsınız
Yazan: Aygül Bilgi Çavuşoğlu

19 Mayıs tatilinin yaklaştığı şu günlerde eminim birçoğunuz tatille ilgili çeşitli planlar yapmaya başladınız. Bu yazıyı bizim gibi yurt dışına arabayla çıkmayı düşünenlere rehber olması amacıyla yazıyorum. Burada önemli olan hangi sınır kapısından geçeceğiniz! Avrupa'da ilk giriş yaptığınız ülke çok önemli çünkü farklı kurallar var. Türkiye'yi düşündüğümüzde karayoluyla Avrupa'ya geçiş iki ülkeden mevcut: ya Bulgaristan üzerinden geçeceksiniz ya da Yunanistan üzerinden. Bulgaristan üzerinden geçerseniz, Bulgaristan henüz Schengen'e üye olmadığı için hem Schengen vizesi hem de Bulgaristan vizesi almanız gerekiyor. Yunanistan üzerinden geçerseniz sadece Schengen yeterli, bu sebeple Yunanistan'dan almanızda fayda var. Eğer daha önce başka bir ülkeden vizeniz varsa ve bu ülkeye giriş çıkış yaptıysanız o zaman da sorun olmuyor ancak tamamen farklı bir ülkeden alıp bir de giriş çıkışınız yoksa o zaman biraz sorun olabilir.

Uluslararası Ehliyet ve Yeşil Sigorta

Yukarıda bir örneğini gördüğünüz belgenin adı "Yeşil Sigorta" (Green Card). Bulgaristan'dan geçecekseniz pek sorulmayan bir şey ancak Yunanistan'dan çıkarken işler değişiyor. Yunan polisi tüm belgeleri tek tek kontrol ediyor ve eğer eksik belgeniz varsa sizi geçirmiyor, Türk tarafına geri gönderiyor. Yeşil Sigorta'nın 15 günlüğü 63,3 avro, 1 aylığı 79,13 avro (süre uzadıkça fiyatı da artıyor, şu an itibariyle fiyatlar şöyle: 15 günlük 63,30 avro, 1 aylık 79,13 avro, 3 aylık 142,42 avro, 5 aylık 205,73 avro, 6 aylık 237,38 avro, 1 yıllık 316,50 avro). Hemen hemen bütün sigorta şirketleri bu sigortayı yapıyor ancak benim size tavsiyem bu işte uzman olan Turing'den yaptırmanız (http://www.turing.org.tr/tr/green_card.asp). Yeşil Sigorta'nın dışında yaptırmanız gereken diğer bir belge de uluslararası sürücü belgesi. Eğer bu belgeyi ilk defa alacaksanız en az 1 yıllık veriliyor ve maliyeti 300 TL, yenileme amacıyla alacaksanız da 155 TL. Bu belgeyi alabilmek için iki adet fotoğraf, ehliyetiniz ve TC kimlik numaranız yeterli. Bunu Turing'ten yaptırabileceğiniz gibi gümrükte de yaptırabilirsiniz.

Triptik Karnesi Tercihe Bağlı

Bunların dışındaki son belge de triptik karnesi. Triptik karnesi uluslararası karayolu yolculuklarında bulundurulması zorunlu olan; kullanılan taşıta ve karne sahibine ait bilgilerin yer aldığı belirli bir geçerlilik süresi olan bir tür belge. Bu sizin değil arabanın ehliyeti oluyor ve 30 TL tutarında, ek olarak, gideceğiniz ülkeye göre değişen miktarlarda depozito yatırmanız söz konusu olabiliyor (http://www.turing.org.tr/tr/triptik.asp). Bu belge için de ruhsatın aslı, TC kimlik numarası ve başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Şunu da söylemeden geçmek istemiyorum; eğer araba sizin üzerinize değilse, başkasının arabasıyla yurt dışına çıkmak istiyorsanız noter tasdikli vekaletname yaptırmanız gerekiyor. Burada bir not eklemeliyim, triptik uygulaması Mart 2009’da zorunluluk olmaktan çıkartılmış durumda ve isterseniz aracınızı pasaporta da işletebiliyorsunuz. Tercih sizin.

Bu işlemleri öğrendikten sonra biz, sadece iki kişi olarak yakın bir yere gideceğimiz için arabayla gitmekten vazgeçtik :) Daha fazla sayıda kişi ile tatile çıkmayı düşünenler ve uzak mekânlara yolculuk edecekler için tüm bu prosedürlere rağmen insanın kendi arabasının rahatlığı kolay kolay bulunmaz deyip arabayla gitmenizi öneririm :) Herkese iyi yolculuklar şimdiden...
BEN DÜNYANIN EN PAHALI AKARYAKITINI KULLANIYORUM. FAKAT CC VAR AZ YAKIYOR ;)

*

Çevrimdışı KoNIGTR

• 65
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Yeni Linea Lounge + Lal Kırmızı
  • Araç Modeli: 2013
  • Km: 4100
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
Ynt: Araçla Yurt Dışına Çıkmak
« Yanıtla #1 : Kasım 18, 2013, 02:31:23 ÖS »
Bu yazıda bazı eksikler ve yanlışlar olduğunu düşünüyorum.Her ne kadar gitmesemde gitme aşamasına gelmiş biri olarak söyliyebilirim.Daha bilgili biri varsa bizi aydınlatırsa sevinirim.Beynelmilel ehlilet artık zorunlu değil diye biliyorum mesela benim gidecek olduğum ülke italyada türk ehliyetiyle 6 ay araba kullanabiliyosun(Giden bir abimiz bizzat denemiştir).Boşa para ödemeye gerek yok ama yinede bir risktir.Sırbistan,Bulgaristan gibi ülkelerin polisleri takabilir.Bu hususta gidilecek yolda çok önemlidir hangi ülkelerden geçilecek.Ekstra olarak bugün yunanistan dahil neredeyse bütün avrupa ülkelerinde bizim hgs diye kullandığımız ama mantığı onlarda km başına olarak hesaplanan vignette dedikleri aletten alıp yükleme yaptırmak gerekiyor otobanlarda yaptığın yola göre para kesiyor.Bu triptik karnesini hiç duymadım ekstra bilgi olarak faydalı olabilir ama onun dışında kafa kurcalamaya değicek bişi değil.Gümrükte 5dklık kayıtla hal olur.Bu yeşil sigorta dedikleri ADAC tır diye düşünüyorum adı değişmiş olabilir eğer değilse ADAC ı yazmayı unutmuşlar ki bu hepsinden önemlidir.Araçla avrupa ülkelerine giriş yapabilmek için zorunludur.Mesela Bulgaristandan çıkarsanda pul gibi bişi aldırıyorlardı.Cama yapıştırması zorunlu hatta camın neresine yapıştırılacağına dair yönetmelikde vardı cezası var aksi takdirde ama değişmiş olabilir göçmen arkadaşlar daha iyi bilir.
« Son Düzenleme: Kasım 18, 2013, 02:35:23 ÖS Gönderen: KoNIGTR »

*

Çevrimdışı Hakan0739

• *
  • 1732
  • +16/-3
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2012
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Km: 30,000
« Yanıtla #2 : Kasım 18, 2013, 02:50:01 ÖS »
Arkadaşım yazı alıntıdır Yazıdan da belli oluyordur. Eksikleri yada yanlışları olabilir düzelten olursa seviniriz.
BEN DÜNYANIN EN PAHALI AKARYAKITINI KULLANIYORUM. FAKAT CC VAR AZ YAKIYOR ;)

*

Çevrimdışı renard90

• 102
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: FİAT Linea & vw passat b5.5 1.9tdi
  • Araç Modeli: 2013
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Km: 18000
« Yanıtla #3 : Kasım 18, 2013, 06:37:18 ÖS »
ben bulgaristana gidip geliyordum arada yapılması gereken bulgaristan için konusuyorum kapıkulede turing gişeşi var orda triptik yapılıyor araca uluslararsı ruhsat gibi bişey ruhsat bilgileri yazıyor ama duyduğuma göre artık yapılmıyomus tam emindeğilim bu şekilde ,Türk tarafından çıkabiliyosun daha sonra bulgar tarafına geldiğinde sende yeşil sigorta istiyolar avrupa birliği ülkelerinde geçerli sigorta avrupa birliğinde olmayan ülkelerde geçerliliği olmuyo bu sigortayı Türk tarafındada bulgar tarafındada yaptırabiliyosunuz en az 15 günlüktü sanırım euroyla yapıyolar zaten bu sigortayı yaptırdıktan sonra bulgar kapısındanda geçiliyor bulgaristanda yol kullanma ücreti olarak herkesden bi stiker istiyolar vinette deniyor bulgarcada vinetka deniyor buda haftalık aylık ve yıllık olarak satılıyor haftalıgı 5 euro onun üzerinde son kullanma tarihini belirliyolar ve canıma yapıştırıyosun onunda kuralı sağ yolcu tarafı alta yapışıcak daha sonra yolunuza devam edebiliyosunuz türk plakalı aracı türk ehliyetiyle kullanabiliyosunuz problem olmuyo hatta bn bulgar plakalı aracımıda türk ehliyetiyle kullanıyorum bulgarcaya çeviri yaptırdım aracta duruyo polis durdurunca onu gösterdiğimde problem yapmıyolar. bulgaristan için gerekenler bunlar ama diğer ülkeleri bilemiyorum o yapılan sigortayla avrupa birliği ülkerinde ek sigortaya gerek kalmıyo devam edilebiliyo avrupabirliği ülkerinden çıkıp başka avrupabirliği üyesi olmayan ülkeye geçerken o ülkenin istediği başka bir sigorta yaptırıyolar.

*

Çevrimdışı pixel

• 921
  • +5/-1
  • Araç Marka ve Modeli: 2009
  • Araç Modeli: linea
  • Donanım: Emotion Plus
  • Kan Grubu: AB Rh +
  • Km: 185000
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #4 : Kasım 18, 2013, 07:58:20 ÖS »
triptik  olayı  kaldırıldı ,sadece  arac  ruhsatı  yeterlı  oluyor .