Sayın anstzst nickli forumdaşım. Öncelikle saygılar sunarım... Evet, ısrar ediyorum psikolojiktir. Nasıl bu kadar eminsin, ya da ben sana mı gördüğüme duyduğuma mı inanayım dediğinizi duyar gibiyim

Örnek vereyim; mesela siz Tüpraş dolumlu Shell'den ve yine Tüpraş dolumlu Alpet'ten yakıt alınmış iki ayrı araca binin. Bu araçların hangisinin shell'den yakıt aldığını bilmenize veya anlamanıza imkan yoktur. Bunu ne siz, ne de o yakıtı rafineriden kullanıcaya ulaştıran satıcı bile anlayamaz, algılayamaz. Eğer istasyonun deposu ve filtreleri temizse, akaryakıt dinlenmişse, iki yakıt da katıklı ise; farkı hiçkimse anlayamayacaktır. Çünkü fark yoktur. Dediğim gibi nitro plus da, torojet de birbirinin eşi ekstra katıklı yakıtlardır. Sadece birinin marka değeri dünyanın 180 ülkesinde faaliyet gösterdiği için daha yüksektir. Hepsi bu....
Sizin dediğiniz gibi motor sesi artsa veya yakıt sarfiyatı hissedilir bir şekilde yükselse; kimse o istasyonlara gitmez. İnsanlar deli mi niye kazıklandığını düşündükleri yere gitsinler??? Dediğiniz gibi olsa o istasyon 2 ayda batar, kimse gitmez, markası farketmez.
Pekiii, size böyle düşündürten ne olabilir? Mesela x petrol isimli opet'e gittiniz... Bu istasyondan yakıt aldığınızda önceye göre motor sesi daha yüksek diye düşündünüz. Bu sesi neye göre ölçtünüz ve nasıl mukayese ettiniz diye sormak icap eder. İşte size böyle düşündürten; yol/hava şartları, trafikteki dur kalklar ve diğer pek çok etkendir. Sizi temin ederim; Tüpraş üretimi yakıtların birbirlerinden farkı yoktur, çünkü olma imkanı yok. (Katıklı diye katıksız motorin satanları yok sayıyorum)
Ancak gemiyle gelen motorinin işleme kalitesi, petrol gravitysine göre biraz düşük olabilir. (Bu tür motorin katıkla tercihen güçlendirilmez, doğrudan kendi kullanıcısına toptan satışa sunulur. Ayrıca kalitesinin tespiti için laboratuvar testi şarttır) Ama böyle olunca bu, her marka için geçerlidir. Ne yani, hep aynı markanın ürünü mü fazla ses çıkartıp daha az km yol götürüyor??? Elbette hayır. Burada bir markanın motor sesi yüksek demek, sadece psikolojiktir.
Bence böyle düşünülmesinde en büyük etmen YGS çin opet&fiat ortaklığıdır. Bizleri bir markaya odaklamak için bu tür atraksiyonlar kullanıcı nezdinde zorunluluk gibi algılandığı için, ilgili markaya antipati beslenebiliyor. Laf aramızda ben de bundan rahatsız olmuyor değilim. Ben de ekseriyetle opet otobil ve shell yakıt karttan alım yapıyorum. Lineam ile ayda ortalama 6-7 bin km yol yapıyorum.
Şunu da tekrar hatırlatayım; Mesela BP, Marmara bölgesi için Kocaeli Yarımca'da Shell tesisinden dolum yapar. Katıklı veya katıksız, iki motorin farklı marka bile olsa, birbirinin aynısıdır. Yani nitro plus ve ultimate birbirinin tıpatıp aynı üründür. shell fazla ama BP daha az yol gidiyor demek abesle iştigaldir. Petrotürk ve Termo'nun dolumunu opet yapar. Alpet hiçkimseye dolum yapmaz. Zamanla dolum yerleri değişebilir. Ama 5 ana dağıtıcı vardır. Bunlar Tüpraş'tan veya gemiden aldığı yakıtı, kendi tanklarından taşıma araçlarına ikmal eder.
Diyeceğim yakıtlar katıklı halleriyle bile aynı yerden doluyor. Bu tesislerde 4 ana dolum hortumunda; 95 ve 97 benzin ve katıklı-katıksız motorin var. Dağıtım firmaları da bunları kendi ikmal araçlarına koyarak istasyonlara ulaştırıyor. (Çok önceden kendileri istasyonlara bidonla katkı gönderirdi) Siz, ben ya da başkası ne derse desin; büyük dağıtım firmaları (Shell, BP, PO, opet, total) piyasaya aynı ürünü sürüyor, biz de reklamlarına, markalarına ve fiyatlamalarına göre alıp tüketiyoruz.
Bütün bu yorumları standart motorin ürünlerine göre yapıyorum. Bana benzinde fark var deyin, ya da LPG'de de farklı derseniz; işte ona sonuna kadar haklısınız derim. Çünkü o ürünlerin durumları standart motorin gibi değil. Hilesi hurdası vs. daha farklı. Depoya benzin diye jet koyarlar, ancak 200 km sonra ne olduğunu anlarsınız.
Bu arada Bozo arkadaşa bilgi notu: Şu anda katıksız motorin elbette satılıyor. Ama bugün katıksız diye aldığımız motorin, Türkiye'ye ilk Total'in exellium diye getirdiği 350 ppm motorinden 35 kat, opet'in daha sonra getirdiği fullforce 50 ppm motorinden 5 kat daha az kükürt ihtiva eden standart 10 ppmli motorindir. (Eski adıyla kırsal motorin, eurodizelden önce 7000 ppm oranında kükürt ihtiva ediyordu) Kısacası eski eurodizeli şu anda katıksız motorin diye kullanıyoruz. Katıksız diye tabir edilen motorin ağırlıklı büyük araçlar, ticari araçlar, ziraat ve iş makinalarında kullanılmaktadır. Yine rivayetlere göre bu motorin katıklısına göre daha kalın ve daha çok yol gidiyor

)
Saygılar.