*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2008
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: B Rh+
  • Km: 180000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
Bu videoyu aracı bakıma sokup daha sonra kaputu hiç açmayan sevgili kullanıcılara ithaf ediyorum.
Videodaki olay 10bin km deki araçtada 150bin km deki araçtada meydana gelebilir. O yüzden 2-3 günde bir kaputu açıp yağı suyu kontrol etmeliyiz.
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=sU1D7FF6eWY

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2012
  • Donanım: Active
  • Km: 87500
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
Ynt: ÖRNEK VİDEO: TERMOSTAT KIRILDI ARAÇ SUSUZ KALDI(1,3MUTİJET)
« Yanıtla #1 : Mayıs 15, 2018, 06:04:27 ÖS »
Malesef ayni durum 1.4 fire termostati icin de gecerli.. kalorifere giden hat bazi moerde plastik, bazi modellerde metal..

*

Çevrimdışı hardcrss

• 1248
  • +2/-0
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Active Plus
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
« Yanıtla #2 : Mayıs 16, 2018, 03:52:04 ÖÖ »
Benim cam suyu biterse o zaman, bitmezse 10 bin km de bir bakim sirasinda acilir. Onun disinda açmam hersey olacağına varir ya sakinan goze cop batiyor :)

Misal gecen kızdırma bujisi arizasi verdi arac, onemsemedim yaptıririz bosver dedim bir daha vermedi uyariyi evham yapsam kesin surekli bozuk derdi :)

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2008
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: B Rh+
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #3 : Mayıs 16, 2018, 02:36:03 ÖS »
Bi çok kullanıcı bakımdan sonra açmıyor kaputu bunu biliyoruz.
Ama işte yanlış burda başlıyor. Adam yağ çubuğunu, genleşme su tankını boşa koymamış. Şimdi yeni bmw, mercedes vs. motorlarında yağ çubuğu yokmuş duyduğum kadarıyla. Ama o araçlarda bir sürü sensör var. Biri çalışmasa diğeri çalışır ve bi şekilde şoförü uyarır.

ama bizim araçlarda su eksildiği zaman ısı sensörü olmayan suyun sıcaklığını ölçüp bize uyarı veremeyeceği için, ayrıca devirdaimdeki bir düzensizlikte uyarı verebilecek bir sensör olmadığı için her zaman risk altındayız.

Örneğin pompa hortumundan yağı saldı. Siz bakmadınız. Araç yatak sardı. Aman boşver dediniz bastınız. En son kitledi. Bu sizi hem maddi hem manevi şekilde yorar.

Motor yapılsa bile eski kondisyonunu yakalayamaz muhtemelen. Siz araçtan soğursunuz vs. vs.
Bu tür problemler yaşamamak için kaputu açıp bi bakmak lazım.
Bunu artık sürücü kurslarında dahi öğretiyorlar.

Bu kontrolü yapmazsak sonuçlarına katlanmak durumundayız.
Burada sakınan göze çöp batmasından söz etmek terimi yanlış bir terim olur. Burada "tedbirsizlik" ifadesi bana göre daha şık olur.

Haftada bir 2dk ayırıp motoru bi açıp yağına suyuna bakmak, kayışları gözden geçirmek, turbo hortumlarına ve olası sıvı kaçaklarını gözle kontrol etmek bize çok şey kaybettirmez diye düşünüyorum.
Örn. hidrolik yağında bir kaçak sevdiklerinizin ve sizlerin canına malolabilir Allah korusun...

*

Çevrimdışı hardcrss

• 1248
  • +2/-0
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Active Plus
« Yanıtla #4 : Mayıs 16, 2018, 05:24:54 ÖS »
Simdi burda surekli risk altindaysak her surus oncesi bakmam gerekir. Haftada bir kere baktiniz ama sadece kendinizi avuttunuz bence. Cunku diğer zamanlar bakmadan bindiniz ya su bosalmissa? Demek istediğim tedbir almak istiyorsam her marsa basmadan bakmak gerekir yada haftada bir bakmak pek bir ise yaramaz. Zaten sistemdeki su bir anda bosalmissa yine anlayamacaksiniz. Ya her marş oncesi bakicaz ya da pek takmicaz :)

*

Çevrimdışı htezyal15

• 134
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Araç Modeli: urban
  • Km: 58000
« Yanıtla #5 : Mayıs 16, 2018, 05:35:54 ÖS »
.....nasipten çıktıysa uçkur pat diye koparmış.hesabi olacaksa olur

*

Çevrimdışı Erhan

• *
  • 4305
  • +47/-2
  • Donanım: Hiçbiri
  • Motor: Hiçbiri
« Yanıtla #6 : Mayıs 16, 2018, 07:57:49 ÖS »
Genel tabir,  yola çıkmadan önce yağı suyu kontrol edilir. Ancak bizler ihmalkar olduğumuz için pek yağa suya bakmayız.

Mesela araca binmeden aracın etrafını ve lastiklerin kontrolü de söylenir ama kimse bakmaz. Ne zaman sorun çıktı o zaman bakmak aklımıza gelir.

Haftada bir ile günlük arasında çok fark var ancak bir yılda 10 bin km yapıldığı düşünülürse haftada bir bakmak bile sorunu önceden tespite olanak verir.

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
  • Araç Modeli: 2012
  • Donanım: Active
  • Km: 87500
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
« Yanıtla #7 : Mayıs 16, 2018, 09:43:40 ÖS »
Neyse ki sadece yag icin seviye cubugu var ..  cubugu silmekten yagi eksiltiyorum bazen ))))
Bence ozellikle tamir degisim agir bakim vs den sonra bazi seyleri kontrol etmekte de fayda var..
Alternator degisim oncesi denk gelmisti... Klima radyator alt hortum klipsini servis geri takmamis veya iyi takamamis, cikmis, direksiyon kayisina surtmekten hortum delinmis vs...
Servisten ciktim.. 2 km sonra aklima geldi.. bende de takilmamisti.. onceleri de bir kac sey yasamistim...

Bu ilavesi ama.eksik gibi...