iyi günler murat bey 1000-1500 km çok erken değilmi satın aldığım bayi ayrıca yetkili servis bana denilen 20000km yada 1sene sonra servise geleceğim yönündeydi şu anki yağlar sizce 20000km ye kadar özelliğini kaybedermi?
her ne kadar üretim teknikleri ve malzeme kalitesi 15 sene öncesine göre çok çok gelişmiş olsada, hala yeni üretilmiş ve birbirine mekanik yolla temas eden hareketli parçalardan oluşan motorlar arabaların temelini oluşturuyor.
Endüstriyel motor üreticileri (iş makinası - kompresör - jeneratör üreticilerine motor satarlar), ilk 50 saat çalışması sonrası , ilk bakımı (yağ + filtre + kontrol) motorun garantisi için zorunlu tutuyorlar..
Aynı mantıkla yaklaşık 1000 - 1500 km içinde motorunuz, alışma devresini tamamlamış olacak, yağ içinde de normalde olmaması gereken metal parçacıklar barındıracak, filtreler mikron seviyesinde belirli bir büyüklüğe kadar parçaları tutsa da hala, ufak ölçüde metal parçalar yağda mevcut ve arasına girdikleri diğer metal aksamları çizme aşındırma eğilimindedir.
Bu nedenle ilk 1000 - 1500 km sonrası filtre + yağ değişimini ben öneririm, yapacağınız masraf 100 tl yi geçmez (yetkili servise gidip, fazla para vermeye grek yok, özel bir fiat servisine gidip orda değiştirin), aracın motoru için yaptırdığınız bir sigorta olarak düşünebilirsiniz bunu. Hem kimse size neden yağı yağ filtresini değiştirdin diye sormaz, kızmaz

Daha sonrasında da 10000 km de bir yağ + filtreyi değiştirmenizi tavsiye derim. Motorların sağlığını koruyan yağdır, ne kadar temiz ve yapısal olarak sağlıklı olursa , motorlarda o kadar sağlıklı olur.
20000 km lafı bana biraz pazarlama taktiği gibi geliyor