*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
  • Motor: Hiçbiri
Lpg Turboya Etkisi
« : Ağustos 02, 2014, 11:37:20 ÖÖ »
Arkadaşlar şunu merak ediyorum; LPG de zengin-fakir karışım ile bu karışımların yanması sonucu çıkacak egsoz gazlarının turboyu devirlendirme kapasitelerinde bir değişiklik var mı?Daha açık şöyle soruyum; mesela" fakir karışımdan çıkan egsoz gazı turboyu daha az çevirir , zengin karışımdan çıkan gaz daha çok çevirir" veya bunun tersi şeklinde bir ilişki kurulabilirmi??
« Son Düzenleme: Ağustos 04, 2014, 01:26:05 ÖS Gönderen: bozo »
"PAYLAŞILMAYAN BİLGİ, BİLGİ DEĞİLDİR..." (J.J.ROUSSEAU)

*

Çevrimdışı admin

• *
  • 1146
  • +21/-1
  • HK
  • Donanım: Hiçbiri
  • Kan Grubu: AB Rh +
Ynt: ÇOK TEKNİK BİR SORU...
« Yanıtla #1 : Ağustos 02, 2014, 03:43:16 ÖS »
LPG'li araçlar turboyu daha az besler. Zengin veya fakir karışımın çok fazla etkisi olmaz buna zaten araç beyniyle kendisi karar veriyor. Ancak aradaki fark egsoz gazı farklı olduğu için ortaya çıkar. Yani benzinin yanmasıyla lpg'nin yanması sonucu elde edilen egsoz gazı turboyu farklı şekilde besler.

*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
« Yanıtla #2 : Ağustos 02, 2014, 04:19:16 ÖS »
Hocam benzinde çalışırken ayarlamayı beyin yapıyor fakat lpg de standart bir ayar var.Araç beyni lpg deki zengin-fakir karışımı ayarlayamaz diye düşünüyorum.(OBD li kitler hariç).LPG ayarını yaparken zengin olarak ayarlarsanız zengin olarak yakar tersi fakir ayarlansa fakir yakacaktır.İşte asıl fark burdan çıkıyor.Yani zengin karışımın egzos emisyon değerleri ile fakir karışımınki farklı olacağından turbo yu devirlendirme kabiliyetleride farklı olacaktır diye düşünüyorum...

*

Çevrimdışı lpr60

• *
  • 7
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Urban
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
« Yanıtla #3 : Ağustos 02, 2014, 05:36:53 ÖS »
t_jet_ci ustad analızın harıka :D

*

Çevrimdışı admin

• *
  • 1146
  • +21/-1
  • HK
  • Donanım: Hiçbiri
« Yanıtla #4 : Ağustos 02, 2014, 07:21:00 ÖS »
Evet aynı şeyden bahsediyoruz. Ama zengin ya da fakir karışımı araç kendisi ayarlar, yeni sistem lpg kitleri o şekilde.

Hocam benzinde çalışırken ayarlamayı beyin yapıyor fakat lpg de standart bir ayar var.Araç beyni lpg deki zengin-fakir karışımı ayarlayamaz diye düşünüyorum.(OBD li kitler hariç).LPG ayarını yaparken zengin olarak ayarlarsanız zengin olarak yakar tersi fakir ayarlansa fakir yakacaktır.İşte asıl fark burdan çıkıyor.Yani zengin karışımın egzos emisyon değerleri ile fakir karışımınki farklı olacağından turbo yu devirlendirme kabiliyetleride farklı olacaktır diye düşünüyorum...

*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
« Yanıtla #5 : Ağustos 03, 2014, 10:56:37 ÖÖ »
İşte benim kit OBD li değil maalesef.Birazda problem ondan kaynaklı sanırım...

*

Çevrimdışı eray044

• 92
  • +0/-0
  • Araç Modeli: 2013 1.4 active plus
  • Donanım: Active Plus
  • Km: 23500
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
Ynt: Lpg Turboya Etkisi
« Yanıtla #6 : Ağustos 04, 2014, 05:53:26 ÖS »
obd li kitlen alakası yok sıralı her sistemde ecu var araç benzinde ne istiyorsa lpg de de aynısını istiyor aracın beynine ne gidiyorsa aynı şeyi araç ecusundan kopyalayıp lpg ecusuna iletiyor bu da aracın performansına etki etmiyor

*

Çevrimdışı eray044

• 92
  • +0/-0
« Yanıtla #7 : Ağustos 04, 2014, 05:56:01 ÖS »
obd li kitler aracın arıza lambasını lpg den dolayı yakmayan kitlerdir, obd li kit olduğu zaman aracın başka yerdeki arızası daha çabuk bulunuyor diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin

*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
« Yanıtla #8 : Ağustos 04, 2014, 07:29:40 ÖS »
obd li kitler aracın arıza lambasını lpg den dolayı yakmayan kitlerdir, obd li kit olduğu zaman aracın başka yerdeki arızası daha çabuk bulunuyor diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin
Yanlışın var.Arıza lambası niye yanar önce onu bilmek gerekir.Arıza lambası aracın ihitiyac duyduğu avanstan faklı bir yakıt avansı verildiğinde yani fakir-zengin karışım diye tabir ettiğimiz avans değerlerinden kaynaklı olarak yanar.Eğer OBD siz kitlerde lpg beyni araç beyninden bilgi alıp yakıt avansını ona göre ayarlayabilseydi hiç bir zaman arıza lambası yanmazdı.Dolayısla OBD siz kitler aracın ecu sundan bilgi alarak çalışmaz.tamamiyle bizim yaptığımız ayarla yani verdiğimiz avans değerleriyle çalışırlar.Kısaca kendi kafasına göre çalışır OBD siz kitler.OBD li kitler tam anlamıyla araç beyniyle lpg beyninin senkronizasyonudur.Yani birbirinden veri alarak uyumlu bir şekilde çalışmasıdır.Sanayi ağzıyla lpg kitinin kendi kendine ayar yapmasıdır...

*

Çevrimdışı eray044

• 92
  • +0/-0
« Yanıtla #9 : Ağustos 04, 2014, 08:38:29 ÖS »
Yanlışın var.Arıza lambası niye yanar önce onu bilmek gerekir.Arıza lambası aracın ihitiyac duyduğu avanstan faklı bir yakıt avansı verildiğinde yani fakir-zengin karışım diye tabir ettiğimiz avans değerlerinden kaynaklı olarak yanar.Eğer OBD siz kitlerde lpg beyni araç beyninden bilgi alıp yakıt avansını ona göre ayarlayabilseydi hiç bir zaman arıza lambası yanmazdı.Dolayısla OBD siz kitler aracın ecu sundan bilgi alarak çalışmaz.tamamiyle bizim yaptığımız ayarla yani verdiğimiz avans değerleriyle çalışırlar.Kısaca kendi kafasına göre çalışır OBD siz kitler.OBD li kitler tam anlamıyla araç beyniyle lpg beyninin senkronizasyonudur.Yani birbirinden veri alarak uyumlu bir şekilde çalışmasıdır.Sanayi ağzıyla lpg kitinin kendi kendine ayar yapmasıdır...
tamam işte sende benim dediğimi demişsin obd li kitlerde lpg den dolayı arıza lambası yanmaz, seninde yanlışın var obd siz kitlerde lpg ecusu var onlar araç ecusunu kopyalayıp çalışır ancak bu kitlerde arıza lambası lpg den dolayı yanabilir. çünki benim aracın lpg sistemi obd siz ve açıklaması benim anlattığım gibi çalıştığını belirtiyor

*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
« Yanıtla #10 : Ağustos 04, 2014, 10:55:14 ÖS »
tamam işte sende benim dediğimi demişsin obd li kitlerde lpg den dolayı arıza lambası yanmaz, seninde yanlışın var obd siz kitlerde lpg ecusu var onlar araç ecusunu kopyalayıp çalışır ancak bu kitlerde arıza lambası lpg den dolayı yanabilir. çünki benim aracın lpg sistemi obd siz ve açıklaması benim anlattığım gibi çalıştığını belirtiyor
Hocam otomatik kalibrasyon yaptığınızda dediğiniz gibi lpg ecusu bir defalığına aracın ecusundan yakıt avans değerlerini kopyalar ve lpg beynine kaydeder.Fakat bu değerleri hiçbir zaman kendisi güncelleyemez.Otomatik kalibrasyon genelde rölantide ve yük altında değilken yapıldığı için bunlar hiçbir zaman aracın ihtiyaç duyuduğu gerçek avans değerleri olmaz.Kopyalanan avans değerleri bazı durumlarda fakir karışıma bazı durumlarda da zengin karışıma sebep olur.Dolayısıyla aracın her durumuna karşılık yani yarım gaz, tam gaz veya tam yük altında aracın beyninden avans değerlerini okuyup lpg beynine aktaracak bir sisteme ihtiyaç duyulduğu için obd li kitler geliştirildi.Bu şekilde araç beyninde anlık değişen avans değerleri anında lpg beynine aktarılarak aracın benzinle birebir avansla çalışması sağlanmış oldu.Böylece dengesiz emisyon değerlerine bağlı olarak arıza lambasının yanması engellenmiş oldu...

*

Çevrimdışı eray044

• 92
  • +0/-0
« Yanıtla #11 : Ağustos 05, 2014, 12:36:15 ÖS »
Hocam otomatik kalibrasyon yaptığınızda dediğiniz gibi lpg ecusu bir defalığına aracın ecusundan yakıt avans değerlerini kopyalar ve lpg beynine kaydeder.Fakat bu değerleri hiçbir zaman kendisi güncelleyemez.Otomatik kalibrasyon genelde rölantide ve yük altında değilken yapıldığı için bunlar hiçbir zaman aracın ihtiyaç duyuduğu gerçek avans değerleri olmaz.Kopyalanan avans değerleri bazı durumlarda fakir karışıma bazı durumlarda da zengin karışıma sebep olur.Dolayısıyla aracın her durumuna karşılık yani yarım gaz, tam gaz veya tam yük altında aracın beyninden avans değerlerini okuyup lpg beynine aktaracak bir sisteme ihtiyaç duyulduğu için obd li kitler geliştirildi.Bu şekilde araç beyninde anlık değişen avans değerleri anında lpg beynine aktarılarak aracın benzinle birebir avansla çalışması sağlanmış oldu.Böylece dengesiz emisyon değerlerine bağlı olarak arıza lambasının yanması engellenmiş oldu...

hocam senin dediğin gibi olabilir ancak ben fazla anlamam daha önceki bütün araçlarım benzinli ve dizeldi lpg ye yeni bulaştım ancak benim kitin kullanma kitapçığında sürekli ecular arası yakıt için  bilgi alışverişi yapıldığı yazıyor, hem senin dediğin gibi olsa rölantide bir kere yakıt miktarını kopyalasa araç rampada acaiyip derece bayılır, ancak benim araç şu an benzinden daha iyi çekiyor rampalarda

*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
« Yanıtla #12 : Ağustos 05, 2014, 07:36:39 ÖS »
"hem senin dediğin gibi olsa rölantide bir kere yakıt miktarını kopyalasa araç rampada acaiyip derece bayılır, ancak benim araç şu an benzinden daha iyi çekiyor rampalarda"

hocam zaten piyasada dolaşan lpg li araçların % 90 ı düzgün ayar yapılmadığı için düzgün çalışmıyor ve arıza lambası yakıyor.Sırf bu yüzden insanlar arasında lpg ye karşı bir önyargı oluşmuş durumda.Onun için insanlar daha çok dizele yöneliyor.İşin aslı şudur ki araç durduğu yerde yapılan lpg ayarı kesinlikle düzgün bir ayar değildir ve randıman vermez.Bu işin kuralı aracın farklı gaz ve yük durumlarına göre seyir halindeyken manuel noktasal müdahalelerle avans ayarı yapılmasıdır.Fakat maalesef bu işe bu kadar zaman ayırıp işin hakkını veren çok az usta var...Sırf düzgün ayar yapılmamasından kaynaklı olarak insanlar arasında şöyle bir yargı oluştu: "Bir araç her zaman benzinde lpg den daha iyi çeker" Bunun aslı astarı yoktur.Teorik ve pratikte lpg montajı ve ayarı düzgün yapılmış aracın benzindeki performansı neyse lpg deki performansıda odur ve öyle olmalıdır.Bunun aksi yönündeki herşey yanlış montaj ve ayardan kaynaklanmaktadır. Bu konuda kendinizi şanslı hissetmelisiniz ki doğru bir ustaya denk gelmişsiniz ve aracınızdan memnunsunuz...

*

Çevrimdışı eray044

• 92
  • +0/-0
« Yanıtla #13 : Ağustos 05, 2014, 08:33:11 ÖS »
"hem senin dediğin gibi olsa rölantide bir kere yakıt miktarını kopyalasa araç rampada acaiyip derece bayılır, ancak benim araç şu an benzinden daha iyi çekiyor rampalarda"

hocam zaten piyasada dolaşan lpg li araçların % 90 ı düzgün ayar yapılmadığı için düzgün çalışmıyor ve arıza lambası yakıyor.Sırf bu yüzden insanlar arasında lpg ye karşı bir önyargı oluşmuş durumda.Onun için insanlar daha çok dizele yöneliyor.İşin aslı şudur ki araç durduğu yerde yapılan lpg ayarı kesinlikle düzgün bir ayar değildir ve randıman vermez.Bu işin kuralı aracın farklı gaz ve yük durumlarına göre seyir halindeyken manuel noktasal müdahalelerle avans ayarı yapılmasıdır.Fakat maalesef bu işe bu kadar zaman ayırıp işin hakkını veren çok az usta var...Sırf düzgün ayar yapılmamasından kaynaklı olarak insanlar arasında şöyle bir yargı oluştu: "Bir araç her zaman benzinde lpg den daha iyi çeker" Bunun aslı astarı yoktur.Teorik ve pratikte lpg montajı ve ayarı düzgün yapılmış aracın benzindeki performansı neyse lpg deki performansıda odur ve öyle olmalıdır.Bunun aksi yönündeki herşey yanlış montaj ve ayardan kaynaklanmaktadır. Bu konuda kendinizi şanslı hissetmelisiniz ki doğru bir ustaya denk gelmişsiniz ve aracınızdan memnunsunuz...
aslını söylersem bende çok sıcak bakmazdım lpg ye hep dizel tercih ederdim herkes lpg de fazla yakıt yaktığını söylerlerdi, öyle değilmiş, bana şimdi sorsalar lpg nin eksisi bagajda tankının kapladığı yerdir derim, benim taktırdığım yer günde en az 5 araca sistem takıyor ve başlarında çok iyi insanları aydınlatan 3 mühendis arkadaş bulunuyor benim ve başkalarının memnun kalma nedenleri başarılı bir işletme olmasından kaynaklanıyor

*

Çevrimdışı robo

• *
  • 5
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2010
  • Donanım: Emotion Plus
  • Km: 29000
  • Motor: T-Jet 120 HP + LPG
« Yanıtla #14 : Ağustos 29, 2014, 07:36:58 ÖÖ »
t_jet_ci arkadasin soyledigi gibi lpg ayari cok onemli. Aslinda ayar tum motorlar ve yakitlar icin onemli. Benzinde de avans ayarini biraz degistirseniz veya enjektor suresi farkli olsa hem cekis dusuyor hem motor sarsintili ve gurultulu calisiyor.
Benim su an kullandigim aracimda da ufak bir lpg ayar bozuklugu oldugunu dusunuyorum ama ustalara malesef pek guvenim yok. O yuzden daha kotu olmasindan korktugum icin goturemiyorum.

*

Çevrimdışı robo

• *
  • 5
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2010
  • Donanım: Emotion Plus
  • Km: 29000
  • Motor: T-Jet 120 HP + LPG
« Yanıtla #15 : Ağustos 29, 2014, 07:51:51 ÖÖ »
Zengin\fakir karisim konusunda da cok emin olmamakla birlikte zengin karisimin turbo basincini artiracagini dusunuyorum. Bildigim kadariyla zengin karisimda cift oksijenli karbondioksit gazi yerine tek oksijenli karbonmonoksit gazi cikiyor. Dolayisiyla ayni miktar oksijenle daha fazla karbon(yakit) yandigi icin daha fazla gaz ortaya cikacak ve turboyu daha hizli dondurecektir diye tahmin ediyorum. Yanlisim varsa duzeltin.

*

Çevrimdışı t_jet_çi

• 293
  • +0/-0
« Yanıtla #16 : Ağustos 30, 2014, 11:59:49 ÖS »
Zengin\fakir karisim konusunda da cok emin olmamakla birlikte zengin karisimin turbo basincini artiracagini dusunuyorum. Bildigim kadariyla zengin karisimda cift oksijenli karbondioksit gazi yerine tek oksijenli karbonmonoksit gazi cikiyor. Dolayisiyla ayni miktar oksijenle daha fazla karbon(yakit) yandigi icin daha fazla gaz ortaya cikacak ve turboyu daha hizli dondurecektir diye tahmin ediyorum. Yanlisim varsa duzeltin.
Aynen katılıyorum üstad...Fakat aşırı zengin karışımda alınan hava yetmediği için araçta ani gaza yüklenmelerde boğulma oluyor.Onuda yaşadım ...