aslıdna yazmayayım diyordum.çünkü çok defa açıklama yazdım 2,5 senede

araçlarımızda WV yol bilgisayarlarında olduğu gibi ayağı gazdan çekince 0 lt/100km yazmasada cut off sistemi mevcut. onun nedenleride tartışıldı çünkü bizde rolanti tüketimi yazmaz onu dengelemek için dedik.
yani araç belirli devirde gaza basılmadan gidiyorsa araç motordaki hareketi ateşlemeyle değilde tekerden alır.yani gaza basarken motor tekere hareket verirken gazdan çekildiğinde teker motora hareket verir. şöyle örnek vereyim elektrikli araçlarda gaza basınca aküden elektrik harcarsınız basmadığınızda yokuş aşağı giderken aküyü şarj edersiniz. o yüzden illa tüketim vardır diye bişey yok.
şimdi gelelim yokuş aşağı boşa atma mevzusu. öncelikle aracın kontrolü zorlaştığı için güvenlik açısından bir kere hiç ama hiç önerilmez.
şunu söyleyeyim bir kere yokuş esnasında yada yokuş bitiminde bir kere bile frene basıyorsanız tüketim olarak zaten zarardasınız.
Diyelimki güvenli bir iniş var iniş esnasında fren yapacağınız tehlikeye düşeceğiniz hiç bir pozisyon yok ve inişin sonunda 1 km düzlük var. şimdi bu durumda 2 değerlendirme var.
1. viteste inerek iniş sonunda 50 km de bulunmak 1km boyunca gaza basarak 50 km de gitmek. burada iniş bitene kadar hiç tüketmiyorsunuz ama bitince 1 km boyunca gaza basıyorsunuz.
2. inişi boşta inerek tamamlayım iniş bittiğinde 100km hızda olmak ve 1 km boyunca bosta yine gaza basmadan boşta devam ederek 1 km sonunu yine 50 km hızla bitirmek. burada bütün yol boyunca sadece rölanti tüketimiyle bitiriyorsunuz.
şimdi bütün yol boyunca rolantide gitmekmi yoksa inişte hiç yakmadan gidip iniş sonunda 1 km gaza basmakmı daha fazla tüketir. işte bunun cevabını tam ölçersek tüketimde hangisi öne geçer bulmuş oluruz.