*

Çevrimdışı desidero

• Atarlı
  • *
  • 4884
  • +52/-8
  • Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır!
  • Araç Marka ve Modeli: Citroen C4X (C43) 2023
  • Araç Modeli: 1.2 puretech 130hp EAT8
  • Donanım: Hiçbiri
  • Km: 26
  • Motor: Hiçbiri
Ynt: Vites Boştayken Dahamı Çok Yakıyor?
« Yanıtla #30 : Mayıs 08, 2013, 05:45:11 ÖS »
araçlarda cut-off (yakıt kesme) sistemi mevcuttur. Cut-off, araçlar viteste yokuş aşağı inerken yakıt tüketimini sıfıra yakın bir seviyeye çeker. Bunun için yokuşa geldiğinizde kesinlikle vitesi boşa atmayın. Vitesi boşa atmak hem frenleme mesafenizi uzatacaktır hem de yakıt sarfiyatınızı arttıracaktır. boşa almak yerine mümkün olan en büyük vitese (rolanti devrinin üstünde bir devirde dönecek şekilde) atmak daha mantıklı bir hareket olacaktır. ani gaza basmak nasıl yakıt sarfiyatını arttırıyorsa, ani frene basmakta yakıt sarfiyatını arttırır. dolayısıyla biraz sonra duracaksanız büyük vitese atıp arabayı hızlandırıp, sonrada ani fren yapmakta yakıt sarfiyatını azaltmaz...

ispatı...
Araç boş viteste az yakar mı? - 8. ETAP
Atara atar, gidere gider, desidero bu sonuna kadar gider...

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
  • Araç Marka ve Modeli: VW PASSAT
  • Araç Modeli: 1.4 TSI
  • Km: 35000
« Yanıtla #31 : Mayıs 08, 2013, 05:54:30 ÖS »
cümle "bence" ile başladığı için fazla bişey diyemeyeceğim ama yazdılarınızın hepsinin tam tersini düşünün,doğrusu odur...
hem güvenliğiniz için vitesi boşa atmamalı hemde cut off devreye girdiği için yakıt tasarrufunuz olur...

aracımın alalı 5 ay oldu,sıfır aldım, ve şuan +5400KMde 5 ay boyu hergün yaklaşık 48 KM kullanıyorum işime gidiş gelişim için , cumartesi pazar hariç, haftasonları bazen gezmeye gidiyorum 50-60 KM, ve kilometre başına 20 kuruş yakıyor, aracı alalı 15 günde bir 150TL mazot dolduruyorum 730 KM gidiyor bu mazotla öyle dediginiz gibi olsaydı benim arabam 35-40 kuruş yazacaktı kilometre başına.yada hadi diyelim ben vitesi boşa atmamaya başlasam sizce km başına kaça duşer? 15 kuruşa düşermi sizce? düşerse süper abi
desidero gerekli cevabı ve paylaşımı yapmış ama kendinde denemek istersen anlık tüketimi açıp boşta giderkenki tüketimi ve viteste giderkenki tüketimi gözlemleyebilirsin...
***EN BÜYÜK DÜŞMAN PARA***

*

Çevrimdışı snn77

• 565
  • +0/-0
« Yanıtla #32 : Mayıs 08, 2013, 06:00:31 ÖS »
[desidero gerekli cevabı ve paylaşımı yapmış ama kendinde denemek istersen anlık tüketimi açıp boşta giderkenki tüketimi ve viteste giderkenki tüketimi gözlemleyebilirsin...

aynı, ikisindede anlık tuketm 2 litre, ama birinde ben 100KM gidiyorum RPM 2500 de, digerinde 100KM gidiyorum RPM 800 de.

*

Çevrimdışı urfabirecik

• 439
  • +3/-0
  • İbrahim Halil
  • Araç Marka ve Modeli: Honda Jazz
  • Araç Modeli: 20012
  • Kan Grubu: A Rh +
« Yanıtla #33 : Mayıs 08, 2013, 08:13:29 ÖS »
Çok konuştuğumuz bir konu  ;D

Geçen yaz ben denedim. Klima açık, vites boşta. Linea hayatımda en çabuk biten depoyu, o denemede gördüm.

100 KM de, 1 - 1.2 L gibi fazla yaktı. Viteste ve klima açıkken daha az yakıyordu. Güzergah aynıydı ama, emin olmak için deneyi tekrarlamak lazım gelebilir fakat, neme lazım  :P
"İmaj hiçbir şey..."

*

Çevrimdışı ozenc_777

• 509
  • +5/-0
  • özenç özdemir
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Araç Modeli: 2012
  • Donanım: Emotion Plus
  • Km: 16300
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #34 : Mayıs 08, 2013, 09:56:43 ÖS »
benim aracımda düz yolda veya yokuş aşağı farketmıyo her halukarda bosa atında atüde yüksek degerler okuyorum örnegın vıteste 100 ıle gıderken 6.vıteste 5-5.5 ıse bosa atınca 5.5-6 lara cıkıyo ama vıteste yokus asagı saldıgımda 2 lt gosterıyo bencede araba vıteste salındıgında yakmıyo benım bıldıgım kadarı ıle turbolu araclar her ne kosulda olursa olsun bosa atılmayacagı cunku turbo dusuk devırde dondugu ıcın yeterlı yaglamanın olmadıgı ve turbonun ısıdan ve yaglamanın yetersızlıgınden  dolayı sısme sıkısma yapma ıhtımalının oldugunu soylemıslerdı ayrıca bahsedıldıgı gıbı yenı aracların cogunda cutt off oldugu ıcın bellırlı bır devırın altında yakıt puskurtme olayı olmuyor

*

Çevrimdışı snn77

• 565
  • +0/-0
« Yanıtla #35 : Mayıs 08, 2013, 10:15:15 ÖS »
yokuşu inerken neden vites takılı kalmalı? çünkü motor frene destekliyeci görevi yapıp arabanın hızlanmasını engelleyip frene destek olacak arabayı yavaşlatmak isteniğinde. yoksa frene daha fazla basıp balatalar daha kısa zamanda biter, yani şanzmana motora zarar ver ama balatan dursun! şanzman motor mu pahalı, balata mı? gelelim benim konuma, benim indiğim yokuşların sonunda fren tutmayacam, yoluma devam edecem ve indiğim yokuş 1KMden fazla, ozaman neden viteste takip motor, şanzmana yük olayım?5nci vitese takarsam 100KM gidiyorum motor 2500 devirde olacak, ayrıca bu cutoff sistemi, yakıtı kesiyorsa ozaman neden motor stop etmıyor? demeki cutoff sistemi azıcık yakıtın geçmesine izin veriyor (kesın öyledir) yoksa araba yokuştan inerken vitese tak kontağı kapat gör motora ne olur :P, yakıt fazla giderse silinder içine motor deviri otomatikman yükselir ki buda olmayan bir şey çunku motor devri 800 de kalıyor ama araba 100kmde yokuşu iniyor, abi yapmayın allah aşkına turbonun ne alakası var vitesle???? neyse ben artık bir şey yazmayacam bu konuda artık herkez bildiğini yapsın

*

Çevrimdışı ozenc_777

• 509
  • +5/-0
  • özenç özdemir
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Donanım: Emotion Plus
  • Km: 16300
« Yanıtla #36 : Mayıs 08, 2013, 10:34:03 ÖS »
yokuşu inerken neden vites takılı kalmalı? çünkü motor frene destekliyeci görevi yapıp arabanın hızlanmasını engelleyip frene destek olacak arabayı yavaşlatmak isteniğinde. yoksa frene daha fazla basıp balatalar daha kısa zamanda biter, yani şanzmana motora zarar ver ama balatan dursun! şanzman motor mu pahalı, balata mı? gelelim benim konuma, benim indiğim yokuşların sonunda fren tutmayacam, yoluma devam edecem ve indiğim yokuş 1KMden fazla, ozaman neden viteste takip motor, şanzmana yük olayım?5nci vitese takarsam 100KM gidiyorum motor 2500 devirde olacak, ayrıca bu cutoff sistemi, yakıtı kesiyorsa ozaman neden motor stop etmıyor? demeki cutoff sistemi azıcık yakıtın geçmesine izin veriyor (kesın öyledir) yoksa araba yokuştan inerken vitese tak kontağı kapat gör motora ne olur :P, yakıt fazla giderse silinder içine motor deviri otomatikman yükselir ki buda olmayan bir şey çunku motor devri 800 de kalıyor ama araba 100kmde yokuşu iniyor, abi yapmayın allah aşkına turbonun ne alakası var vitesle???? neyse ben artık bir şey yazmayacam bu konuda artık herkez bildiğini yapsın
turboyla alakası motor dusuk devırde donmesınden dolayı yeterı kadar yaglamanın olmamsı sız yaksasık 100 km hızla yokus asagı ınerken motor bolumunde dolasan hava turbonuzu dodurecek ama motor dusuk devırde oldugu ıcın turbo yaglaması az olucak  her zman soylenır turbolu araclarda arac durduktan sonra bır sure (25-30 sn)calıstırın turbo dusuk devıre dussun ısısı azalsın yeterlı yaglaması olsun dıyo aynı mantıkla dusunun bu konunun sonu ne olursa olsun herkez bıdıgı gıbı kullanıcak arabasını o yuzden allah kımsenın sanzımanına motoruna turbosuna ve balatasına zarar vermesın

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #37 : Mayıs 09, 2013, 09:29:44 ÖÖ »
snn77 bu konuyu biz kullanıcılar yerine bu konuyla alakalı istediğin herhangi bir mühendise sorabilirsin...bizim söylediklerimiz seni kesmeyecek...

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
  • Araç Marka ve Modeli: FIAT
  • Araç Modeli: LINEA 2013
  • Donanım: Lounge
  • Km: 65.000 km
« Yanıtla #38 : Mayıs 09, 2013, 09:36:58 ÖÖ »
aslıdna yazmayayım diyordum.çünkü çok defa açıklama yazdım 2,5 senede :D

araçlarımızda WV yol bilgisayarlarında olduğu gibi ayağı gazdan çekince 0 lt/100km yazmasada cut off sistemi mevcut. onun nedenleride tartışıldı çünkü bizde rolanti tüketimi yazmaz onu dengelemek için dedik.

yani araç belirli devirde gaza basılmadan gidiyorsa araç motordaki hareketi ateşlemeyle değilde tekerden alır.yani gaza basarken motor tekere hareket verirken gazdan çekildiğinde teker motora hareket verir. şöyle örnek vereyim elektrikli araçlarda gaza basınca aküden elektrik harcarsınız basmadığınızda yokuş aşağı giderken aküyü şarj edersiniz. o yüzden illa tüketim vardır diye bişey yok.

şimdi gelelim yokuş aşağı boşa atma mevzusu. öncelikle aracın kontrolü zorlaştığı için güvenlik açısından bir kere hiç ama hiç önerilmez.
şunu söyleyeyim bir kere yokuş esnasında yada yokuş bitiminde bir kere bile frene basıyorsanız  tüketim olarak zaten zarardasınız.
Diyelimki güvenli bir iniş var iniş esnasında fren yapacağınız tehlikeye düşeceğiniz hiç bir pozisyon yok  ve inişin sonunda 1 km düzlük var. şimdi bu durumda 2 değerlendirme var.

1. viteste inerek iniş sonunda 50 km de bulunmak 1km boyunca gaza basarak 50 km de gitmek. burada iniş bitene kadar hiç tüketmiyorsunuz ama bitince 1 km boyunca gaza basıyorsunuz.

2. inişi boşta inerek tamamlayım iniş bittiğinde 100km hızda olmak ve 1 km boyunca bosta yine gaza basmadan boşta devam ederek 1 km sonunu yine 50 km hızla bitirmek. burada bütün yol boyunca sadece rölanti tüketimiyle bitiriyorsunuz.

şimdi bütün yol boyunca rolantide gitmekmi yoksa inişte hiç yakmadan gidip iniş sonunda 1 km gaza basmakmı daha fazla tüketir. işte bunun cevabını tam ölçersek tüketimde hangisi öne geçer bulmuş oluruz.

« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2013, 09:51:12 ÖÖ Gönderen: linea42 »
Bullet Qheylan...

You are what you know...(Albert Einstein)

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #39 : Mayıs 09, 2013, 10:52:23 ÖÖ »
4. veya 5.viteste in Yanya ;)

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
« Yanıtla #40 : Mayıs 09, 2013, 11:00:26 ÖÖ »

Bumudur bilimsellik Volkan :D konyalılar da salıvır gitsin ortaam der ya :)
Bullet Qheylan...

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #41 : Mayıs 09, 2013, 11:14:37 ÖÖ »

Bumudur bilimsellik Volkan :D konyalılar da salıvır gitsin ortaam der ya :)
en net örneği benim bunun...evime giderken çok sağlam uzun yokuş aşağı yol var...mesafe tam ölçmedim ama 1,5-2 km. kadar rampa iniyorum...sana yemin olsun 6.viteste 75-80 ile başlıyorum yola kardeşimden dönüşte 12.km de orada oluyorum ve ortalama tüketim 0,6-0,7 aşağı çekiyorum...aynı yolda boşta inince sadece 0,1 iniyor ; 0,2 dahi inmiyor

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
« Yanıtla #42 : Mayıs 09, 2013, 11:27:38 ÖÖ »
boşa aldığında mesela hız kaça çıkıyor? düzlüğe 75-80 ile geliyorsan boştayken kaçla geliyorsun mesela? ha birde 6. viteste devir kaçı gösteriyor?

Bullet Qheylan...

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #43 : Mayıs 09, 2013, 11:38:10 ÖÖ »
boşa aldığında mesela hız kaça çıkıyor? düzlüğe 75-80 ile geliyorsan boştayken kaçla geliyorsun mesela? ha birde 6. viteste devir kaçı gösteriyor?
ikisindede 80 ile başlıyorum yokuş inmeye,yani iniş başlar başlamaz ayağı gazdan çekiyorum...6.viteste 80 ile girdiğim zaman yokuşun yarısında 120 km.ye ulaşıyor eğer fren yapmazsam,boşta 130 km.ye ulaşıyor devir 2.000

*

Çevrimdışı gaziduz

• *
  • 1
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea Urban 1.3 Multijet
« Yanıtla #44 : Mayıs 16, 2013, 08:50:28 ÖÖ »
Ben şöyle ifade edeyim. Beraber çalıştığım bir abim vardı arabasını yokuş inişlerinde yakmasın diye kontağı kapatarak kullanıyordu.
Bencede araba az yaksın istiyorsan Motoru durdur. kapat kontağı hiç yakmasın.

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #45 : Mayıs 16, 2013, 09:03:53 ÖÖ »
Ben şöyle ifade edeyim. Beraber çalıştığım bir abim vardı arabasını yokuş inişlerinde yakmasın diye kontağı kapatarak kullanıyordu.
aman diyeyim,bunu okuyup ciddiye alanlar falan çıkar...
sakın ola böyle şeyler denemeyelim arkadaşlar,çok büyük tehlike arzeder...

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
« Yanıtla #46 : Mayıs 16, 2013, 09:09:04 ÖÖ »
1. direksiyon sertleşiyor.
2. direksiyon kitleniyor
3. firen sertleşip mekanikleşiyor

ve daha bir sürü tehlike :)
Bullet Qheylan...

*

Çevrimdışı desidero

• Atarlı
  • *
  • 4884
  • +52/-8
  • Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır!
  • Araç Marka ve Modeli: Citroen C4X (C43) 2023
  • Araç Modeli: 1.2 puretech 130hp EAT8
  • Donanım: Hiçbiri
  • Km: 26
« Yanıtla #47 : Mayıs 16, 2013, 09:09:22 ÖÖ »

merak etme bozo kimse o kadar cahil değildir. arkadaş şaka yapmış. kontak kapanınca frenlerin tutmayacağını ve hidrolik direksiyonun çalışmayacağını herkes bilir...
Atara atar, gidere gider, desidero bu sonuna kadar gider...

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #48 : Mayıs 16, 2013, 09:16:35 ÖÖ »

merak etme bozo kimse o kadar cahil değildir. arkadaş şaka yapmış. kontak kapanınca frenlerin tutmayacağını ve hidrolik direksiyonun çalışmayacağını herkes bilir...
şaka yapmak istediğini bende biliyorum ama foruma 17 yaşında kardeşlerimiz giriyor,belki daha ufaklarda var...
bununla beraber frenlerin tutmayacağını ve hidrolik direksiyonun çalışmayacağını herkesin bilmediğine iddiaya bile girerim  ;)
biz şerhimiz düşelimde ne oluuuurr ne olmaz...

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
« Yanıtla #49 : Mayıs 16, 2013, 09:22:29 ÖÖ »
ikisindede 80 ile başlıyorum yokuş inmeye,yani iniş başlar başlamaz ayağı gazdan çekiyorum...6.viteste 80 ile girdiğim zaman yokuşun yarısında 120 km.ye ulaşıyor eğer fren yapmazsam,boşta 130 km.ye ulaşıyor devir 2.000

anladım bu hız farkından doğan işte yakıt farkı hesaplamak lazım. tabi daha dik yokuşlarda fark daha açılacaktır. ama sonuç olarak frene basılacak durum oluşunca zaten zarardasındır boştayken. bir kaç kere toroslardan inerken otobanda 5. viteste 120 de kalıyordu. ama boşta 150 ye dayanıyordu inatla firen yapmadım biraz sert döndüm virajları. mesela boştayken giderken karşıma çıkan yokuşları hiç gaz vermeden çıkıp tekrar inişe geçtim. ama vitesteyken tekrar gaza basıp çıktım iniş sonrası gelen yokuşu. dediğin gibi hesaplamak lazım.
Bullet Qheylan...

*

Çevrimdışı İlyas

• *
  • 3
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea 1,6
  • Donanım: Active
  • Km: 93000
« Yanıtla #50 : Haziran 21, 2013, 01:44:26 ÖS »
Arkadaşlar ben yokuş ayağı inerken 5 atıyorum anlık yakıt tüketime baktığımda  2/100 km yazıyor .Boşta inkerkende bakıyorum anlık tüketime o da 2/100 km yazıyor yakıt acısından aynı ama motor sağlığı acısından vitesde inmek daha akılcı geliyor bana.

*

Çevrimdışı bozo

• tutarlı
  • *
  • 3506
  • +6/-0
« Yanıtla #51 : Haziran 21, 2013, 02:10:16 ÖS »
Arkadaşlar ben yokuş ayağı inerken 5 atıyorum anlık yakıt tüketime baktığımda  2/100 km yazıyor .Boşta inkerkende bakıyorum anlık tüketime o da 2/100 km yazıyor yakıt acısından aynı ama motor sağlığı acısından vitesde inmek daha akılcı geliyor bana.
aynı yazmasının sebebi yazılımsal olarak bilgisayarın 2 den aşağıyı göstermemesi ...
şu anki arabamda 1.500 devir üstünde gaza basmadığım zaman 0 gösteriyor boşta 1,6 ila 3,4 arası gösteriyor yazılımı farklı olduğu için

*

Çevrimdışı gökhan51

• 382
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 1.4 dynamıc
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: 0 Rh -
  • Km: 81000
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
« Yanıtla #52 : Eylül 11, 2013, 04:40:05 ÖS »
Arkadaslar gecen gun arkadasin focusuna bindim viteste iken gazi birakinca anlik yakit tuketim "0" gosteriyor bostada 1 falan gosteriyordu yanlis hatirlamiyorsam ama benim lineada bosada alsan 2.0 vitestede olsa 2.0 gosteriyor neden boyle
« Son Düzenleme: Eylül 11, 2013, 04:44:30 ÖS Gönderen: gökhan51 »

*

Çevrimdışı linea42

• *
  • 3178
  • +5/-1
« Yanıtla #53 : Eylül 11, 2013, 05:19:04 ÖS »
Derin bir konu :) 0 gösteren çoğu araçta araç duruyorkende bir değer gösteriyor L/H birimiyle. bizde ise hiç bişey göstermiyor. yani sıfır gösteriyor ve ortalamaya katılmıyor. onu dengelemek için ayağını gazdan çektiğinde 0 yazacağına 2.0 yazıyor ama hiç yakmıyor.
Bullet Qheylan...

*

Çevrimdışı tayca1

• 92
  • +0/-0
  • Turgay Ayça
  • Donanım: Actual
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #54 : Eylül 11, 2013, 06:48:00 ÖS »
Arkadaşlar normalde araç stop etmediği sürece araç yakıt tükettiğinden relantide dahi sarfiyat  göstermesi gerekir.
"0" göstermesi tamamen üretici firmaların aldatmacısı. Demek ki  Fiat biraz daha dürüst. Ama araç durduğunda stop etmemişse tüketim göstermesi gerekirken Linea'larda da "---" gösteriyor. Tam dürüst değiller yani.
Dr.Turgay Ayça

*

Çevrimdışı norton772

• **
  • 14
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: 2012 linea 1.3 multijet urban füme
  • Donanım: Urban
  • Kan Grubu: AB Rh +
  • Km: 22500
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
« Yanıtla #55 : Eylül 11, 2013, 07:38:47 ÖS »
Bence çok normal. Bazıları dalga geçiyor bazı yerlerde 2 lt yazıyor diye ama neticede araç çalışırken bir miktar yakıt tüketiyor! Yani hiç tüketmiyor gözükmesi daha abes aslında.

*

Çevrimdışı laqos

• 208
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea 1.4 T jet
  • Araç Modeli: fiat linea 2009
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: B Rh+
  • Km: 65
  • Motor: T-Jet 120 HP
« Yanıtla #56 : Eylül 11, 2013, 08:12:53 ÖS »
peki arkadaşlar arabayı boşa attıgımızda yakus assagı giderken yada surat kazanmısken dahamı az yakar yoksa vitese atıp gaza basmadanmı?
ben boşta az yakar dıye bılıyorum oyle kullanıyorum bi kaç arkadasım tersını soyledi iki sekilde de 2.0 gosterıyor anlamadım gosterge onemlı değilde mantık ne arkdaslar bilen varmı ?
Yaklaşma toz olursun, Geçme pişman olursun...

*

Çevrimdışı faw13

• 452
  • +2/-1
  • Araç Marka ve Modeli: Seat Leon
  • Araç Modeli: 2013
  • Km: 600
« Yanıtla #57 : Eylül 12, 2013, 12:11:16 ÖS »
peki arkadaşlar arabayı boşa attıgımızda yakus assagı giderken yada surat kazanmısken dahamı az yakar yoksa vitese atıp gaza basmadanmı?
ben boşta az yakar dıye bılıyorum oyle kullanıyorum bi kaç arkadasım tersını soyledi iki sekilde de 2.0 gosterıyor anlamadım gosterge onemlı değilde mantık ne arkdaslar bilen varmı ?

yani hangisinde az yakar demişsiniz şöyle söyleyeyim, boşta yakıt yakar, vitesteyken yakıt yakmaz belirttiğiniz senaryoda:)

arabaları artık boşta gitmemesi gerekecek şekilde tasarlıyorlar, her türlü boşa atınca daha çok yakar çünkü çoğu zaman eğer hızı aldıysa ayağınızı gazdan çekince zaten yakıt basmayı keser, motorda oluşan ses değişiminden de bunu anlayabilirsiniz
Kadına Etek, Erkeğe VTEC yakışır
Kadına Far, Erkeğe FR yakışır
bakalım daha ne kadar gidecek bu böyle :D

*

Çevrimdışı tayca1

• 92
  • +0/-0
  • Turgay Ayça
  • Donanım: Actual
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #58 : Eylül 12, 2013, 12:23:07 ÖS »
Arkadaşlar araba boşta giderken veya durduğu yerde boşta çalışırken  relantide çalışır ve aynı yakıtı tüketir. Ama yolda giderken ayağınızı gazdan çekerseniz arabanın devrine göre yakıt yakmaya devam eder. Devir relantiye düşünceye kadar yüksek yakar. Relantide ise yakıt tüketimi en düşük seviyededir.  Araba ne kadar hızlı olursa olsun motor boşta çalışmaya devam edeceği için yakıt yakmaya devam eder. Asla tüketimi kesmez yoksa araba stop eder.
« Son Düzenleme: Eylül 12, 2013, 12:25:03 ÖS Gönderen: tayca1 »
Dr.Turgay Ayça

*

Çevrimdışı faw13

• 452
  • +2/-1
  • Araç Marka ve Modeli: Seat Leon
  • Araç Modeli: 2013
  • Km: 600
« Yanıtla #59 : Eylül 12, 2013, 12:28:16 ÖS »
Arkadaşlar araba boşta giderken veya durduğu yerde boşta çalışırken  relantide çalışır ve aynı yakıtı tüketir. Ama yolda giderken ayağınızı gazdan çekerseniz arabanın devrine göre yakıt yakmaya devam eder. Devir relantiye düşünceye kadar yüksek yakar. Relantide ise yakıt tüketimi en düşük seviyededir.  Araba ne kadar hızlı olursa olsun motor boşta çalışmaya devam edeceği için yakıt yakmaya devam eder. Asla tüketimi kesmez yoksa araba stop eder.

stop etmez çünkü zaten tekerlerden gelen dönme hareketi ile birlikte motor çalışıyor, arabayı vurdurur gibi düşünün, aracı ittiniz ittiniz, ama vites boşta, marşa basarsanız çalışır mı?

enjeksiyonlu araçların çok büyük bir kısmı hareket halinde gaza basılmazsa yakıt yakmaz
Kadına Etek, Erkeğe VTEC yakışır
Kadına Far, Erkeğe FR yakışır
bakalım daha ne kadar gidecek bu böyle :D