*

Çevrimdışı nonickname

• 1806
  • +16/-15
  • Araç Marka ve Modeli: Honda Civic 1.6 Premium Otm. ECO-LPG
  • Araç Modeli: 2013
  • Motor: Hiçbiri
Atmosferik motorlarda tork eğrisi yorumu?
« : Mayıs 30, 2013, 03:19:12 ÖS »
Merhaba;

Biraz teknik bir soru olacak, lakin samimiyetinize güvendiğim için bu soruyu aracım linea olmasa da burada açmayı uygun buldum. Zira şu an üyeliğim bulunan honda forumunu pek sevemedim ben....(neyse arkadan konuşma olmasın :) )

Aracım yavaş yavaş 1000 km ye doğru geliyor, ben ilk kmlerde daha dikkatli ve hme motoru hem yürüyeni fazlaca yormayan bir sürüş stili belirlemeye çalıştım, ama hep böyle kullanmak olmaz, aracın performansını da kullanmak gerek zaman zaman...

Aşağıda benim aracın tork eğrisini göreceksiniz. Araç maximum torku 4000 dd verirken maksimum beygiri 6500 dd de veriyor. Ben hem "görece" ekonomi hem de güç istersem nasıl bir devir bandında kullanmalıyım. Linea da maximum torku veren 1500-2750 dd bandında aracımı kullanırdım, kıt bilgim makul bir performas ve mksimum ekonominin torku verimli kullanmak gerektiğini söylüyor. Ama dediğim gibi bilgim kıt. ha bu araç da dizel değil, atmosferik bir benzinli, üstelik tüplü. :)

Yine grafiğe dönersek, aracı optimum performansta kullanmak için 4500-5000 dd bandında kullanmak iyi gibi duruyor. Hal böyle olunca 6500 dd de verilen maksimum beygir ne işe yarıyor? zira tork o devirlerde çok çok aşağılarda...

Dizel araçların tork eğirleri bu kadar kopuk değil, sanki bu açıdan daha basit yorumlanır gibi onların grafiği...

Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.

Eski bir FİAT Linea 1,6 MJ Lounge kullanıcısı

*

Çevrimdışı admin

• *
  • 1146
  • +21/-1
  • HK
  • Donanım: Hiçbiri
  • Kan Grubu: AB Rh +
Ynt: Atmosferik motorlarda tork eğrisi yorumu?
« Yanıtla #1 : Mayıs 30, 2013, 06:38:17 ÖS »
Tolga abi;
Bu tabloyu şöyle yorumlayabiliriz:
Dizelden atmosferik motora geçince bir takım farklılıkları hissetmişsindir. Ekonomik bir sürüş için 2600 devir bandında vites değiştirmen makuldür. Çok dik bir yokuşta olduğunu varsayalım. Bu sefer 2600 devir yetmeyecektir, bu gibi durumlarda da 3600 devir en idealidir. Tam performans istersen 6500 devirden sonra vites değiştirmen gerekir. Atmosferikte çok fazla torka takılmana gerek yok. Çünkü gaza basıp devir yükselttikçe 6500'e kadar çatır çatır yol alırsın.

*

Çevrimdışı desidero

• Atarlı
  • *
  • 4884
  • +52/-8
  • Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır!
  • Araç Marka ve Modeli: Citroen C4X (C43) 2023
  • Araç Modeli: 1.2 puretech 130hp EAT8
  • Donanım: Hiçbiri
  • Km: 26
« Yanıtla #2 : Mayıs 30, 2013, 08:48:20 ÖS »
yakıt-performans için en ideal olan bant 3500-4200d/dk arası gibi gözüküyor. zor da kalırsan honda 7000-7200d/dk bile rahat çevirir. hiç bir şey olmaz merak etme... ancak 6200d/dk sonra çekişte bayağı bir düşüş olacaktır.
Atara atar, gidere gider, desidero bu sonuna kadar gider...

*

mistercasper

« Yanıtla #3 : Mayıs 30, 2013, 09:10:50 ÖS »
vay arkadaş nekadar karışık bu tork ve beygir meselesi

*

Çevrimdışı faw13

• 452
  • +2/-1
  • Araç Marka ve Modeli: Seat Leon
  • Kan Grubu: AB Rh +
  • Km: 600
« Yanıtla #4 : Mayıs 31, 2013, 02:42:46 ÖS »
Tolga hocam, aracın zaten otomatik, bunu yapayım, şunu edeyim diye dert etmene gerek yok, her durumda en iyisine araba kendisi kara verecek,

sadece uzun soluklu dur kalk trafiğe girersen aracı S moduna al, gereksiz vites değiştirmesin, onun dışında az yaksın istiyorsan gaza az basacaksın, iyi gitsin istiyorsan gaza çok basacaksın, uzun soluklu iyi gitsin istiyorsan S'ye alıp gaza çok basacaksın :D bir de eco modu kapatırsın gazlayacağın zaman bitti gitti :D

ha ama illa ki tavsiye istiyorsan 2500-3000 devir aralığı sakin kullanımda vites değiştirmek için uygundur, yokuşlarda 3500-5000 aralığında tutarsan rahat gider, 6800 devirde zaten kesiciye girer, tam performans için de 5000 - 6500 devir aralığı iyidir, ama bu aralıkları tutturabilmek için arabayı manuel modda kullanman lazım, yoksa zaten dediğim gibi en doğrusuna araba kendi karar verir, bütün olay sağ ayaktaki pedalın altında :)

dizelden sonra 6500 falan yüksek geliyordur, ama o devirlere çıkmaya korkma, o zaman keyif alırsın makineden

Kadına Etek, Erkeğe VTEC yakışır
Kadına Far, Erkeğe FR yakışır
bakalım daha ne kadar gidecek bu böyle :D

*

Çevrimdışı nonickname

• 1806
  • +16/-15
  • Araç Marka ve Modeli: Honda Civic 1.6 Premium Otm. ECO-LPG
« Yanıtla #5 : Mayıs 31, 2013, 06:00:25 ÖS »
1000 kmyi gecince hazır da uzun yoldayım aldım aracı s moduna. Oradan da kulakcık ile manuele.... Yaklaşık 30 dk kadar 80-110 km bandında ve 2 ve 3. Viteste kullandım. Bu da takometrede 4000-5000 rpm ye denk geliyor.

Sonra bursa otobana cıktım. Yine manuel modda 5500-6000 rpm de, cok cok kısa bir an da devir kesiciye girerek bir 10-15 dk kadar limitlerinde kullandım. Maximum hız ve maksimum devir denedim.....

Evet ozelleikle 4000-4500 den sonra gerek motor sesi gerekse hızlanma olarak keyifliydi.

Sürekli yapmamak gerek. Hem maddi hem manevi olarak... Ama arada da denemek gerek ki motor sagırlaşmasın. Pzt günü kısmetse kontrol var. Artık normal kullanıma gececez inşaallah.

Son olarak yukarıda anlattıgım denemeyi ne olur ne olmaz diyerek benzin modunda yaptım. Bu tarz kullanım benzin düşmanıymış bunu öğrendim...
Eski bir FİAT Linea 1,6 MJ Lounge kullanıcısı

*

Çevrimdışı oozcan42

• 37
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 1.4 Pop
  • Donanım: Pop
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Km: 29000
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
« Yanıtla #6 : Mayıs 31, 2013, 06:50:59 ÖS »
İşin uzmanı değilim ancak bir ara merak edip araştırmıştım. Beygir gücü ile tork arasında şöyle bir ilişki vardır.
HP=( tork * RPM )/5252
Görüleceği üzere tork beygir gücünü oluşturan unsurlardan biridir. Bazı forumlarda beygir gücünün önemsiz olduğuna varan yorumlar okumuştum :) ancak formülde görüleceği gibi ikisi birbirinden ayrılamaz.
Tartışma ise torkun yüksek olduğu devirin değişkenliğinden kaynaklanıyor. Dizel araçlarda torkun fazla dalgalanmamasının nedeni devir aralığının dar olmasıdır. Formülden de anlaşıldığı gibi RPM fazla oynamazsa torkda oynamaz. Yanlışım varsa işin uzmanlarından öğrenmek isterim.
Ömer ÖZCAN

*

Çevrimdışı timbaz

• *
  • 6707
  • +30/-1
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2012
  • Donanım: Active
  • Km: 87500
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2016, 06:21:14 ÖS »
İşin uzmanı değilim ancak bir ara merak edip araştırmıştım. Beygir gücü ile tork arasında şöyle bir ilişki vardır.
HP=( tork * RPM )/5252
Görüleceği üzere tork beygir gücünü oluşturan unsurlardan biridir. Bazı forumlarda beygir gücünün önemsiz olduğuna varan yorumlar okumuştum :) ancak formülde görüleceği gibi ikisi birbirinden ayrılamaz.
Tartışma ise torkun yüksek olduğu devirin değişkenliğinden kaynaklanıyor. Dizel araçlarda torkun fazla dalgalanmamasının nedeni devir aralığının dar olmasıdır. Formülden de anlaşıldığı gibi RPM fazla oynamazsa torkda oynamaz. Yanlışım varsa işin uzmanlarından öğrenmek isterim.
benim 5252 ararken sizin 5252 yi buldum )))))
o hataya ben dustum,  5252 dogru ama birimler de onemli..
birimlere gore degisiyor....

bhp / lb-ft icin 5252
ps / nm icin 7019
kw /nm icin 9549

kW / Nm 
guc [kW] = Torque [Nm] x Devir / 9549 
Torque [Nm] = 9549 x guc [kW] / devir

PS  / Nm 
guc [PS] = Torque [Nm] x devir / 7019 
Torque [Nm] = 7019 x guc [PS] / devir

bhp / lb-ft 
guc  [bhp] = Torque [lb-ft] x devir / 5252 
Torque [lb-ft] = 5252 x guc [bhp] / devir

1 kW ≈ 1.34 bhp (imperial hp) 
1 kW ≈ 1.36 PS (metric hp)
1 bhp (imperial hp) ≈ 1.015 PS (metric hp) 
1 lb-ft ≈ 1.36 Nm 
1 Nm ≈ 0.735 lb-ft