Arkadaşlar bu gün arka kapıya hoparlör takmak için kapı döşemelerini zarar vermeden sökebildik. Ancak aldığım 13. cm'lik sony 1337SE modeli küçük geldi. Montaj yerleri zor kurtarıyor vida yerlerini. Tabi 16. cm.'lik bir hoparlör denedik o tam uydu. Bu yüzden hoparlörü değiştireceğim. Aracın kullanma kılavunda teknik bilgiler bölümünde arka kapı hoparlör takımının 13. cm olduğu yazıyordu aslında ama 13. cm.lik zor kurtarıyor. Küçük kalıyor.
Gelelim asıl önemli soruna; aracın hopörler takılacak yerine baktık tesisat yok. Hoparlör kablolarını bulamadık. Orda kapıya giren bir demet kablo yığını vardı ama onların içinde hoparlör kablosu olma olasılığı olan kablo hiç yoktu. Epey bir aradık. Arkadaşım sağ olsun onda ölçü aleti vardı. Kapıya gelen kabloların kapı ile - araç gövdesi arasında bir soket var. Bu soket kapı içindeki kablolar ile araç gövdesinden gelen kabloları birleştiriyor. Arkadaşım soketi söktü ve tek tek ölçtü. Tabi bu arada Müzik sistemini açtık ve ses kısıp yükseltmeler yaptık. Ve tam ümidi kesmiştik ki arkadaşım bir ölçüm daha yaptı araç gövdesinden gelen sokette hoparlör kablo girişlerini buldu. Anca bu girişlerin kapı içinden kalan sokette karşılığı boş. Yani sizin anlayacağınız kısacası; araç gövdesinden kapı dışına kadar hoparlör kabloları geliyor ama kapıya girmiyor. Bu önemli bir sorun. İnşallah o soketten buluruz ve karşılığını kapıya takarız. Soket içindeki pinleri başka uyumlu parçalardan takmayı düşünüyoruz ama inşallah orijinali gibi olur.
Evet bu konuda Fiat'ı defalarca defalarca kutluyorummmmm.... Kapı içine bir hoparlör koymayıppp,,, üstüne üstlük tesisatı kapı dışına kadar getirip bırakmasına bir anlam veremedim. Aslında verdim. Serviste sadece kapı döşemelerinin sökülmesi için 80 tl. istediler. Bir de elemanın (elektrikçi) takma el emeği düşünün. Tabi kapıda tesisatın bu şekilde olduğunu bilmiyor eleman. Bunu da gördüğünde soket değişimi, kabloların montajı felan sağlam bir 300 TL. Buna hoparlör ücretini hariç tutuyorum.
Fiat firmasının burdaki mesajını diğer şekilde yorumlarsak, benim arabamı almayın diyor. Bir daha Fiat almayı düşünmüyorum. Malzeme o kadar özensiz, kalitesiz, her şeyden kısma yoluna gitmişler. Diğer araçları kullanan arkadaşlar bilirler. Bu kadar kalitesiz mi diğer markalar sizce....