Contali da olsa, su yine alttan giriyor...aslinda sorun sadece su da degil, kum taneleri..
Contali modelde de alttan kenardan su pislik almaya yine musait... conta L seklinde ama ust ve yan yuzeye biniyor, alt kismda kenar kaliyor....
Takozun bozulmasi sadece sudan degil aslinda, simdi baktim da paylasmamsim sanirim... arizali takozun icinde kum taneleri, pislik de var...
Sudan dolayi paslaniyor gibi dusunsek de icine kum taneleri de giriyor... ve bu taneler de genelde yogun suda degil, yagmur sonrasi hafif islak zemindeki tekerlegin attigi pislikler...
Yogun su ile gelen pislik suyun cazibesi ile tutunamadan cogu geri gidiyor ama cok az islak zeminde, pisliker tane tane puskurtmeli siva gibi taneler tek yuzeye yapisiyor...
Mesela davlumbazin ic yuzeyinin temiz oldugunu dusunelim... derin suda kullanimda kadar kirlenmez ama islak zeminde, puturlu asfaltta, taslarin arasindaki ufak su kalintilari oldugu yolda daha cok kirlenir, davlumbaza bu kum pislik yapisir...
Ben onlere pacalik, tozluk takmadan once... kapimkisimlari en cokmkarli yolda ve yagmur sonrasimaz islak zeminde kullanimda kirleniyordu...
cok sulu bir sivayi duvara tutturmak zordur ama kivami uygun, biraz kati olunca bir guzel yapisir..
Takozun ustune bir damacana su biraksaniz su icine sizip islemez.. 1 damacana suyuyun basinci dogal cazibesi ile akan sudan daha fazla ama o da aracin govdesi ile takoz arasindan suyu asagi itmesine yetmez...
Uste kapagi monte ettim, gicirti sesi kesildi, yikamada yagmurda vs belki takoz bir miktar nemlendiginden o gicirti sesini yapiyordu diye dusunuyorum... sonucta alttan da su geliyor o bolgeye ama kendi cazibesi ile geri aktigindan, uzerinde fazla tutunamadigindan takozun ust kismi nemlenmiyor.. eger uzun sure islak zeminde, yagisli havada kullanilir ise, o bolge nemlenirmde... ne kadar surede kurudugu vs havanin sicakligina da bagli tabi...
Ben o kapaktan keske bir kac cift gelirken getirseydim... en azindan kalip olarak kullanilir,,3d printerdan veya silikon olarak yapilirdi... veya ucreti daha uygun olacak ise yuklu sekilde burada yapilabilir... benim aldigim parca da sonucta orjinal degil, 3d printerdan...
Ve satan kisi ile de konusmustuk... suyu alttan aldigini, bozulmasina karsi cozum olmadigini kendi de soylemisti.. kendi lineasi ilk cikan donemlerden, onun zamanimda contali model filan yokmus.. o da bu kapagi cozum sanmis ama... olmamis..
Contali da olsa contasiz da... basincli su o kenarda yuzeyde biriken kumlu kurumus pisligin takozun icine girmesi, yagmurda islanmasina gore daha kolay oluyor... normalde o bolge iceride bayagi yukarida kaliyor, tekerleklerden kolay kolay yogun ve basincli bir suyun girmesi zor ama basincli suntabancasi ile birekn kulu pisligi sunile beraber takozun icine isletmek, nokta atisi gibi oluyor...
Davlumbazin o bolgedeki acik kismi biraz daha daraltilirsa sanirim daha cok faydasi olurdu...
Ve
Biraz da sans isi sanirim..