*

Çevrimdışı offenray

• 60
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Active Plus
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
Motor yağı fazlalığı
« : Ocak 15, 2022, 01:52:44 ÖS »
En son bir kaç ay önce yetkili serviste yağı değişen arabanın yağını bu sabah kontrol edeyim dedim ve resimdeki gibi 4 çentik yüksek çıktı. Bunun bir zararı olur mu?(Not: Araç 3 gündür açık otoparkta yatıyordu, malum yakıt fiyatlarından ötürü daha seyrek biniyorum. Bu resmi çekmeden önce de emin olmak için çubuğu 3 kez silip geri taktım.)

*

Çevrimdışı Erhan

• *
  • 4305
  • +47/-2
  • Donanım: Hiçbiri
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Motor: Hiçbiri
Ynt: Motor yağı fazlalığı
« Yanıtla #1 : Ocak 15, 2022, 02:33:32 ÖS »
Yağı kontrol ettiğinizde araç çalışıp mı stop etti, Yoksa hiç çalıştırmadan veya stop edip dinlendirdikten sonra mı kontrol ettiniz?

Servisi yetkili dediğiniz için fazla yağ koyacaklarına ihtimal vermiyorum. Ancak kapasite fazlası yağ olabilir. Bu durum motora zararlıdır. Fazla yağ basınç sorunlarına neden olur. Keçeleri bozar. Yanma odasına sızıp yağ yakmasına neden olur.

Yağın kapasite kadar konulduğunu, aracın çalışmadan veya dinlendirilip düz zeminde yağ kontrolü yaptığınızı varsayarsak bu durumda yağa başka birşeylerin yani su veya mazot karıştığından şüphelenmek gerekir. Her halükarda sıkıntılı bir durum gibi görünüyor.

Düz zeminde dinlenmiş motorda yağı tekrar kontrol edin. Aynı çıkarsa soğutma suyunda eksilme var mı kontrol edin. Sorun yoksa yağın fazlasını çektirin ve yağ seviyesini ve kalitesini sıklıkla takip edin.

*

Çevrimdışı offenray

• 60
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2013
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
« Yanıtla #2 : Ocak 15, 2022, 02:50:00 ÖS »
Hayır tamamen spontane şekilde sabah işe giderken aracı çalıştırmadan yağa bakmak istedim sonuç resimde attığım gibiydi. Kontrol sonrasında da bindim, -7 derecede tek marşta çalıştı, normal şekilde işe geldim. Yani hissettiğim bir anormallik yoktu. Ben tamamen rutin kontrol amaçlı bakmak istedim. Yetkili servise ise zerre güvenmiyorum açıkçası. Ankara Yenimahalle Birmot yaptı son bakımını ve tapayı düzgün takmadıkları için araç yağ boşaltmıştı yolda giderken. Çekici ile servise göndermiştim aracı. Binbir rica minnet kayıt açtırmadılar kayıt dışı şekilde yağ değiştirdiler. Koydukları yağ ise araç kılavuzundaki yağdan farklıydı kalınlık olarak. Bunu görünce o yağı da boşalttırıp tekrar orjinal kılavuzda yazan yağ ile değiştirmelerini söyledim değiştirdiler gözümün önünde. Bu konuyu geniş olarak bi kaç post önce anlatmıştım.

O kadar rica minnetten sonra yağı eksik/fazla koyabilecekleri hiç aklıma gelmediği için bugüne kadar bakma gereksinimi duymamıştım yağa. Tamamen düz zeminde 2-3 gündür yatıyordu işte araba.

Bir de ek soru sorayım, yağın fazlasını kendi başıma alabileceğim güvenli bi yöntem var mı? Alttan tapayla falan uğraşmadan.
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2022, 02:53:52 ÖS Gönderen: offenray »

*

Çevrimdışı pixel

• 924
  • +5/-1
  • Araç Marka ve Modeli: 2009
  • Araç Modeli: linea
  • Donanım: Emotion Plus
  • Kan Grubu: AB Rh +
  • Km: 185000
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2022, 05:02:38 ÖS »
yağ boşaltma konusuna gelince ,kendiniz yapabilirsiniz ,
eczaneden en büyük enjektör alın ,ince hortular var ,ondan da alın
daha sonra yağ çubuğu burusundan hortumu sokun ve yağı enjektörle cekin ,
biraz zahmetli oluyor , işlem ,motor sıcak olursa daha kolay yapılıyor ,
şimdi fazla yağ konusuna gelince ,servis fazla yağ koymadıysa ,yağ a mazot karışmış olabilir
Euro 5 motorlarda , DPF temizliği sırasında , enjektörler gaz atma zamanında  silindirlere yakıt püskürtüyor ,
siz yağ ı çektikten sonra  en az 10 gün sonra yağ seviyesini tekrar kontrol edin , yükselme yoksa ,
sıkıntı yok demektir ,

*

Çevrimdışı Erhan Bey

• 167
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat
  • Araç Modeli: 2010
  • Donanım: Hiçbiri
  • Km: 140000
  • Motor: Hiçbiri
« Yanıtla #4 : Ocak 16, 2022, 10:40:10 ÖÖ »
En son bir kaç ay önce yetkili serviste yağı değişen arabanın yağını bu sabah kontrol edeyim dedim ve resimdeki gibi 4 çentik yüksek çıktı. Bunun bir zararı olur mu?(Not: Araç 3 gündür açık otoparkta yatıyordu, malum yakıt fiyatlarından ötürü daha seyrek biniyorum. Bu resmi çekmeden önce de emin olmak için çubuğu 3 kez silip geri taktım.)
Merhabalar.Biraz geç farkettim.
Ayni olay bendede var.Lakin stabil.Yaklaşık 8 bin km dir kullanıyorum.Herhangi bir sıkıntım yok.Özellikle motorda sıkintı varsa 4 bin devirlerde egzozdan duman atar(yağ yakma)derler.Öyle bir sıkintida yok.Ben bazen 5 bin devirlere zorluyorum katalizör temizlensin diye.Benimki 1.6 motor.Belkide tolere ediyordur diye düşünüyorum.

*

Çevrimdışı Echo

• 1753
  • +1/-2
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Lİnea
  • Araç Modeli: 2008
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Km: 179000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #5 : Ocak 20, 2022, 09:55:41 ÖÖ »
Bazı servisler  çentik detayına bakmadan yağı boca edebiliyorlar.
Bunun mühendisi oraya çentik koymuş maksimum oraya kadar diye. 
Ama ilginçtir arabasına  motor yağını fazla koydurduğu için zarar veren bir kişiye de şahit olmadım.
4.6 lt lik araca  5 lt koyan bir usta görmüştüm hem de usta 30 senelik.
Bir zararı olsaydı herhalde o bilirdi.
bisiklet sür uzun yaşa

*

Çevrimdışı vavelovski

• **
  • 14
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2011
  • Km: 237000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #6 : Ocak 20, 2022, 10:03:43 ÖÖ »
Bazı ustalar 3.2 litreden fazla yağ atıyor hatta hemen hemen çoğu 3.5 veya 4 litreye yakın. Yanlış hatırlamıyorsam çubuğun min ve max arası 1 litreye denk geliyordu. 300-400 mg fazla olabilir. Normalde zararı olduğu söylenir ama bazı ustalar bunu inkar eder (: