Tşk ederim Yakup bey. Kataloktaki durumun farkındayım. Bu konuyu forumda defalarca tartışmıştık. Sonra ben bu sorunun net cevabını bulabilmek için fiat yetkilileriyle görüştüm. Sonra yetkili bayiler yetkili servisler vs vs derken benim geldiğim nokta yukarda arkadaşa belirttiğim gibi sekillendi. En son güvendiğim bu işe yıllarını vermiş bi ustayla görüştüğümde isteyen istediğini kullansın ama bu aracın yağı bu demişti. Zincir ömrüne bile doğrudan etkisi olduğu vs vs. Konu uzun anlat anlat bitmez. Daha önce euro4 aracına 5/30 koyup çok sesli çalıştığından şikayet edip 5/40a dönen bi çok dostumuzda mevcuttu forumda. İnş görüp yazarlar neler yaşadıklarını. İsteyen istediği ürünü kullanmakta özgür tabi. Syglar
ince yağ motorun sesini bir miktar yükseltebilir , yüksek sesten hiç bir zaman şikayeti olmadım olsam benzinli araç alırdım bu segmentte dizel alıp sesinden şikayet etmek saçma olur.
5-40 daha kalın yağdır milisaniye olarak ölçülse emin olun 5-30 yağ konulan motor ilk çalıştırmada diğerinden daha hızlı yağlanır. pompa ince yağı daha iyi pompalar ince yağ minik yerleri daha iyi doldurur.
tabi aradaki farkı kullanıcıların anlaması ölçmesi zor ama fizik kurallarını biliyoruz ince yağ daha akışkandır.
ben araç yağ yakmaya başlamadığı sürece yağ numarasının 5-30 kullanılmasını tavsiye ediyorum.
zincir ömrüne gelince, zinciringerdiricisi var bu gerdirici yağ basıncı ile çalışıyor motor yağı bir pompayı iterek zinciri geriyor serbest olsaydı eski bisiklerlerimizden bildiğimiz gibi ya zincir kırar ya da zinciri kırardı. bu gerdiricilerin en hızlı şekilde zinciri germesini isteriz.
forumları araştırın şunu çok görürsünüz "ya arabayı sabah çalıştırınca biraz zincir sesi geliyor sonra gidiyor yani1 2 saniye duyuyorum sonra düzeliyor." işte daha ince yağ kullanılsa yağ pompası daha hızlı pompalayacak itici hemen itecek siz o sesi duyamadan zincir gerilmiş olacak. zincir nispeten boşta daha az süre kalacak. yağ ince olduğu için zincirin halkaları daha iyi yağlanacak vs vs
burada resimler var
https://blog.yakupulutas.com/triger-zinciri/yani ne açıdan bakarsanız bakın , kitapçıkta daha kalın yazsa dahi bence bir tık ince kullanmak daha mantıklı.