*

Çevrimdışı KSancar

• **
  • 11
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Active Plus
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Km: 198000
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
Yaz ayında beyaz duman atması
« : Haziran 26, 2021, 02:32:07 ÖS »
Selamlar aracım, 1.3 multijet E5 95HP linea, sorum şu Yaz ayında motor soğukken hafif  beyaz duman atması normalmi sonra ısınınca kesiyor dumanı. Birde yakıt olarak 550 km yol katettikden sonra ışık yakıyor ışıktan sonra benim bildiğim 100 km daha gidiyor. toplamda tahminim 600-650 km 1 depo şehir içi normalmi?

*

Çevrimdışı mhmtfrdn

• 38
  • +1/-0
  • Donanım: Hiçbiri
  • Motor: Hiçbiri
Ynt: Yaz ayında beyaz duman atması
« Yanıtla #1 : Haziran 26, 2021, 03:15:44 ÖS »
Bence duman atması normal gördüğüm tüm linealarda aynı. Bendede soğukken belli bir süre beyaz duman atıyor, kötü koku veriyor sonra kesiyor, euro5ler böyle bence..

*

Çevrimdışı KSancar

• **
  • 11
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2013
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Km: 198000
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
« Yanıtla #2 : Haziran 26, 2021, 03:25:01 ÖS »
Bence duman atması normal gördüğüm tüm linealarda aynı. Bendede soğukken belli bir süre beyaz duman atıyor, kötü koku veriyor sonra kesiyor, euro5ler böyle bence..

Evet kötü kokuda veriyor :)

*

Çevrimdışı fbeee

• 123
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat linea
  • Araç Modeli: 2011
  • Kan Grubu: 0 Rh -
  • Km: 182.000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #3 : Haziran 27, 2021, 12:35:16 ÖS »
Bu problem bendede oluyor ama sürekli değil çözemediğim birşey ben enjektör kaynaklı diye düşünüyorum. Hatta bi ara conta yanığı şüpheside vardı hala var içimde. ama 10.000km geçti üzerinden conta yaksak şimdiye anasını bellemiştik arabanın diyorum. İlk marşta oluyor 2 dakka sokaktan dön gel düzeliyor çözemedim. Sürekli yapmıyor ama bunu

*

Çevrimdışı Erhan

• *
  • 4305
  • +47/-2
  • Donanım: Hiçbiri
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Motor: Hiçbiri
« Yanıtla #4 : Haziran 27, 2021, 02:32:24 ÖS »
Motor soğukken boğaz kelebeği aracın hava yakıt oranını ayarlıyor. İlk çalıştırmada yakıt biraz fazla verilip yanma odasının çabuk ısınması sağlanır. Silindir içi ideal ısıya geldiğinde hava yakıt oranı ona göre ayarlanır. Bunun yanında soğuk motorda yanmayan çiğ gaz atılımı fazla olabilir. Tabi bu yazdığım enjektörlerde, kızdırma bujisinde, egr valfinde sorun yoksa o zaman geçerli. Bu durum uzun sürüyorsa, fazla yakıt yakma varsa, soğuk sıcak motor fark etmeksizin duman atma varsa bu durumda yakıt sisteminde sorunlar aranmalıdır.

Duman renkleri motorun durumu hakkında bilgi verir. Beyaz, gri, mavi  veya siyah duman gibi. Hepsinin farklı anlamları olabilir.

Soğuk motorlarda sıcak soğuk farkından dolayı egzoz içinde ki nemin buharlaşması ile beyaz duman atma olabilir. Bunlar anlık ve ısınınca geçen dumanlardır. Kışın nefesiminiz buğusu gibi düşünmek lazım ama uzun süreli varsa sorundur.

Bunlar tabi hepsi öngörüdür. Aracın yağı, suyu kontrol edilmeli. Yakıt sarfiyatı hesaplanmalı ki şehir içi durkalk trafikte 550km'de ışık yanması normal gibi. Belki biraz daha fazla km olabilir. Ama iyidir bence. Bunu nasıl hesaplarsınız. Depo aynı pompadan ilk atıma kadar doldurulur. Trip verileri sıfırlanır belirli km yol yapılıp aynı pompadan aynı pompa atma zamanına kadar depo doldurulur. Aldığı yakıt yapılan km'ye bölünüp 1km'de yaktığı yakıt bulunur. 100 ile çarparsak 100km'de ki yakıt bulunur. Bu şehir içinde fazla şehir dışında daha az olacaktır. Şehir içinde trafik durumu da farklı etkiler yapar. Araçta ki trip ortalama yakıt göstergesi de yaptığımız hesaba yakın veri gösterecektir. Şehir içi 6.5 - 7lt civarı 1.3mj için bence normaldir. 

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2008
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: B Rh+
  • Km: 180000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #5 : Haziran 27, 2021, 03:54:09 ÖS »
Beyaz dumanın bir sebebide düzgün çalışmayan kızdırma bujileridir. Kontrol ettiğim çoğu araçta bunu farkettim.
Kışın zaten kızdırma bujisi sebebiyle çalıştıktan bi müdden sonra beyaz duman normaldir. Olmaması anormal olur.