Aynen öyle. Peki neden, linea çok çünkü. Çok olan şey daha değersiz fiyatlanır.
Linea alırken 2005 civic sattı bi yakınım. Bende 2008 linea tercih ettim. Honda eski model olmasına rağmen cok daha iyi değerlendi. Oysa ikiside aynı paraydı. Şimdi honda 80 kaat en kötü. Benim linea 50 edermi acaba
Tek sebep olarak piyasada çok olmasını baz almıyorum üstat ben. Jetta, golf dolu piyasa, hatta d segmentinde en çok passat var piyasada, ama d segmentinin en pahalısı yine passat.
Kişisel görüşüm şu; 2004 1.6 lpgli astra G'mi satıp linea aldım. Yakıt olarak arada çok fark var diyemesemde linea daha az yakabiliyor. Yakabiliyor diyorum çünkü astra yırtsam 37-38 kuruşu geçmezdi, çok dikkat edersem uzun yolda 30 kuruş yakardı 3,40 lpg fiyatı ile. Linea çok dikkat edersem ortalamada mevcut opet fiyatları ile 33 kuruş yakıyor, uzun yolda düşmesi mümkün. Ama opeli kullandığım gibi kullanırsam 60 kuruş da yakar, bunun da farkındayım.
Demek ki çok çok az yakan bir araç diyemeyiz. Yakıtı az kabul ama mesela bir sembol değil. Yani bu aracı tercih etme sebebimiz salt yakıt değil. Düşünün 1.6 tdci focus ile daha düşük yakıt verisi elde edebiliyorum.
Yakıtı elediysek, konfora gelelim. Bozuk yolda bir çok araç daha konforlu linea'dan. Benimki bozuk mu acaba diye gittim tamirciye gösterdim, alt takım sapasağlam çıktı. Yani selefleri arasında ortalarda yer alıyor olabilir konfor olarak, ama en konforlusu mu tartışılır. Sembolden daha konforlu olduğu kesin ama, onu tartışmaya açmıyorum

Peki bu araç sadece konfor baz alınarak da tercih edilmez demek ki.
Malzeme kalitesi desek hocam, 2004 astramın her yanı deri ve derimsi yumuşak malzeme ile kaplıydı. Aracın göğsü bile yumuşak malzeme ile kaplıydı. Malzeme kalitesi falan çok iyiydi. Lineada koltuklar, tavan, kapıların iç kaplamasındaki ufak kolçaklar hariç hemen her yer plastik. Demek ki malzeme kalitesi de linea tercihi için sebep olamaz.
Güvenlik konusuna hiç girmiyorum zira öyle bir konuda hak iddia edebilecek bir araç değil linea.
Peki bütün bunlardan sonra neden linea aldın birader diyecek arkadaşlara cevaben; bagajı olan (sınıfının üstünde bir bagajı var) lpg gerektirmeyen (e5 mtj) parçası ucuz masrafı az motoru uzun ömürlü fiyatı da bütçeme uygun araç arıyordum. Biraz modeli de yeni olsun dedim, karşıma linea ve sembol çıktı. Sembolü direk eleyip linea aldım. 2004 model 200 bin km'de ve ağır bakım zamanı gelmiş (4-5 bin tl arası masraf çıkıyordu) astrayı 38500'e satıp (alıcıya bakım durumunu anlattım) 2013 model 200 bin km'de ağır bakımları yeni yapılmış lineayı 46300'e aldım. Makuldü. 46300'e alınabilecek yegane dizel sedan araçtı.
Bu gün 50-75 bin aralığında (temizliğe ve km'ye göre) alınabilecek yegane dizel sedandır, bunu da kabul ediyorum. Ama 95 bin linea için çok hocam. Sonuçta bir astra yada focus yada benzeri araç aldığınızda sadece bir Alman otomobili almış olmayacaksınız. Konfor artacak, yol tutuş artacak, güvenlik artacak, malzeme kalitesi artacak, segment atlayacak (kimse ama linea c segmenti demesin lütfen, hepimiz b ile c arasında kaldığını biliyoruz). Yakıt çok değişmeyecek, ve hemen hemen aynı paralara alacaksınız. Satmak istediğinizde ise, bu gün 95 bine aldığınız linea 110 bin lira ediyorken, bu gün 100 bine aldığınız focus yada astra 130-140 bin edecek.
Kardeşim, düşük km'li 2013 temiz bir focus almıştı. Araç bu gün 110 bin lira ediyor. O aldığında 75 binin altındaydı fiyatı.
Ben ondan 3, 4 ay sonra lineayı aldım. Bu gün satsam ne eder? Hadi 55 bin etsin. Yani lineanın fiyatı artmıyor sadece.
Linea, sembol gibi araçlar fiyatı makulse alınır, fiyatı makul değilse Alman araçları ne güne duruyor?