*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2008
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: B Rh+
  • Km: 180000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
Fan Rezistörü arızası ve bilinmeyenler.
« : Haziran 08, 2020, 03:05:04 ÖS »
Mrb.
Bir dostumuz farklı bi konu altında paylaşmış. Tesadüfen gördüm. Klima fan rezistörü denilen bi parça var. Bu parçanın klima performansını bile doğrudan etkilediği söyleniyor.
Testi ise dışarı cıkarıp ölçtüğümüzde kısa devre ise bozuk Kohm değerli ise sağlam olduğu söyleniyor.
Benim aracında gördüğüm bi çok aracında kima açıkken motor fanı sık aralıklarla ve en son ayarda çalışıyor. Acaba bu parça bi çok araçta bozuk mu?
Tecrübe ve görüşleri merak ediyorum.
İlgili video: https://www.youtube.com/watch?v=nwJT5AlqCOg
İlgili parça: https://urun.n11.com/oem-yedek-parca/fan-rezistoru-fiat-linea-2007-ve-sonrasi-P405939147?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMI9brCv5by6QIVUYmyCh0hQAUaEAQYBiABEgJ1SfD_BwE

*

Çevrimdışı kanser51

• 667
  • +1/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat
  • Araç Modeli: 2014
  • Donanım: Pop
  • Km: 195625
  • Motor: 1.3 Multijet 95 HP
Ynt: Fan Rezistörü arızası ve bilinmeyenler.
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2020, 05:43:49 ÖS »
Üstadım bu e4 ve e5 te de aynı mı? Biz söküp takabilirmiyiz? Parça no varsa Lanchia tercihimdir.

*

Çevrimdışı pixel

• 924
  • +5/-1
  • Araç Marka ve Modeli: 2009
  • Araç Modeli: linea
  • Donanım: Emotion Plus
  • Kan Grubu: AB Rh +
  • Km: 185000
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #2 : Haziran 08, 2020, 06:24:24 ÖS »
fan  rezistörü  bozuk  olsa ,motor  arıza  ışığı  yakar ,(radyatör  davlumbazında  olan )
benım  aracın ki  bozulmuştu , ikinci  fan  kademesi  devreye  girmiyordu ,
arıza ışığını  söndürüyorduk , klimayı  açınca  tekrar  yanıyordu ,
2-3 sene  önce   50 tl  gibi rakamlara  yenisini  almıştım

*

Çevrimdışı hardcrss

• 1248
  • +2/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Linea
  • Araç Modeli: 2013
  • Donanım: Active Plus
  • Kan Grubu: 0 Rh +
« Yanıtla #3 : Haziran 08, 2020, 07:53:35 ÖS »
O konu altında paylaşımda bulunan benim sanırım. Ben de bu videoda gördükten sonra arızalı olduğuna kanaat getirdim ve orjinal parça ile değiştirdim.

Evet arkadaşlar, maalesef bu rezistans çoğumuzda bozuk, yukarıda arkadaş bozulursa uyarı verir demiş ama ben de uyarı vermiyordu. Klimayı açınca en yüksek fan ayarında sürekli devreye girip çıkıyordu, yeni orjinal parçayı takınca  artık birinci kademede sessiz çalışıyor.

Eskiden en yüksek ayarda sürekli devreye girip çıkınca hem akımı dalgalandırıyordu, hem de çok gürültü yapıyordu.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #4 : Haziran 08, 2020, 10:26:01 ÖS »
O konu altında paylaşımda bulunan benim sanırım. Ben de bu videoda gördükten sonra arızalı olduğuna kanaat getirdim ve orjinal parça ile değiştirdim.

Evet arkadaşlar, maalesef bu rezistans çoğumuzda bozuk, yukarıda arkadaş bozulursa uyarı verir demiş ama ben de uyarı vermiyordu. Klimayı açınca en yüksek fan ayarında sürekli devreye girip çıkıyordu, yeni orjinal parçayı takınca  artık birinci kademede sessiz çalışıyor.

Eskiden en yüksek ayarda sürekli devreye girip çıkınca hem akımı dalgalandırıyordu, hem de çok gürültü yapıyordu.

Evet hocam sizden esinlendim.
Bende en kisa zamanda söküp bi ölceyim bakalım. Muhtemelen benimkide bozuk o halde. Çünkü dediğiniz gibi klima açıkken fan 2dkda bi vınn vınn son performans calışıyor. Hem ses yapıyor hem dediğiniz gibi motoru etkiliyor devreye gire çıka. Ben bu durumu normal zannediyordum. Normal değilse yapmak lazım

*

Çevrimdışı osman._.dmr

• 27
  • +0/-0
  • Araç Modeli: 2012
  • Km: 182000
« Yanıtla #5 : Haziran 10, 2020, 12:26:13 ÖÖ »
Arkadaşlar bilmiyorum konuyla alakalı mı ama aracımın klima kompresörü devreye girmiyor. Acaba bu dediğiniz parçayla alakası olabilirmi? Elektirikçime götürdüm sigortalar baktı sağlam. Bilgisayara bağlanması lazım ancak öyle anlarız dedi. Tekrardan gidemedim.

*

Çevrimdışı Erhan

• *
  • 4305
  • +47/-2
  • Donanım: Hiçbiri
  • Motor: Hiçbiri
« Yanıtla #6 : Haziran 10, 2020, 12:34:12 ÖÖ »
Arkadaşlar bilmiyorum konuyla alakalı mı ama aracımın klima kompresörü devreye girmiyor. Acaba bu dediğiniz parçayla alakası olabilirmi? Elektirikçime götürdüm sigortalar baktı sağlam. Bilgisayara bağlanması lazım ancak öyle anlarız dedi. Tekrardan gidemedim.
sigorta ve elektrik sorunu yoksa, kompresör arızalı olabilir. Klima açıldığında kayışın kompresöre bağlı olduğu kasnak kavrama yapmaya çalışıyor mu?

*

Çevrimdışı ahozay

• 135
  • +0/-0
  • Araç Modeli: 2011
  • Kan Grubu: A Rh +
  • Motor: 1.3 Multijet Dualogic 90 HP
« Yanıtla #7 : Haziran 11, 2020, 04:22:54 ÖS »
Bu açıklamanız için çok teşekkür ederim. Bende klima gazımı kontrol ettirmeyi düşünüyordum. Paylaşımınızı gördükten sonra bende bugün değiştirdim bu parçayı dediğiniz gibi fan daha stabil çalışmaya başladı. Klima daha iyi soğutuyor. Demekki bi zaman sonra bu parça mutlaka bozuluyormuş. Ayrıca parçayı ikitelli sanayide 60 tl’ye aldım.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #8 : Haziran 11, 2020, 04:52:12 ÖS »
Bu açıklamanız için çok teşekkür ederim. Bende klima gazımı kontrol ettirmeyi düşünüyordum. Paylaşımınızı gördükten sonra bende bugün değiştirdim bu parçayı dediğiniz gibi fan daha stabil çalışmaya başladı. Klima daha iyi soğutuyor. Demekki bi zaman sonra bu parça mutlaka bozuluyormuş. Ayrıca parçayı ikitelli sanayide 60 tl’ye aldım.

Bu mesajdan sonra benimde ilk işim bu parçayı sökmek olacak o halde.

Peki size bi soru: Bu parçayı değiştirmeye nasıl karar verdiniz. Bozuk veya sağlam testi yapıldımı?
Ve değiştirince araçta neler değişti?

*

Çevrimdışı ahozay

• 135
  • +0/-0
« Yanıtla #9 : Haziran 11, 2020, 06:34:44 ÖS »
Ben test etmedim. Parçayı söktüm kötü durumdaydı. Bugün boş günüm olduğu için aldım ve değiştirdim. Şansıma bugün hava sıcaktı ve klimayı test etmiş oldum. Normalde fan sürekli yüksek devirde çalışıp tamamen duruyordu. Parça değişiminden sonra sürekli 1. kademede çalışıyor ve bazen yüksek devire geçiyor. Önceki parçada sürekli yüksek devir olup duruyordu. Parçanın resmini yüklemeye çalışıcam inşallah becerebilirim.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #10 : Haziran 11, 2020, 07:53:05 ÖS »
Ben test etmedim. Parçayı söktüm kötü durumdaydı. Bugün boş günüm olduğu için aldım ve değiştirdim. Şansıma bugün hava sıcaktı ve klimayı test etmiş oldum. Normalde fan sürekli yüksek devirde çalışıp tamamen duruyordu. Parça değişiminden sonra sürekli 1. kademede çalışıyor ve bazen yüksek devire geçiyor. Önceki parçada sürekli yüksek devir olup duruyordu. Parçanın resmini yüklemeye çalışıcam inşallah becerebilirim.

Üstat saolunda anlamadığım bi kaç konu var. Fan nasıl 1.kademede çalışıyor. Fan'ın kademesimi var? Burada başka bişeydenmi bahsediyorsunuz acaba? Benim bildiğim fan'ın kademesi felan yok
« Son Düzenleme: Haziran 11, 2020, 07:54:52 ÖS Gönderen: 06linea »

*

Çevrimdışı ercomert

• 4870
  • +10/-14
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat Yeni Linea Pop 1.4
  • Kan Grubu: A Rh -
  • Km: 8781
  • Motor: Fire 1.4 77 HP
« Yanıtla #11 : Haziran 11, 2020, 09:54:31 ÖS »

Linea ailesine hoş geldiniz. Geçmiş olsun. Selamlar 
Gözlerin Renkleri farklı olsada, Göz yaşlarının renkleri hep aynıdır.

*

Çevrimdışı ahozay

• 135
  • +0/-0
« Yanıtla #12 : Haziran 11, 2020, 10:23:36 ÖS »
Şöyle izah ediyim; Radyatör fanının düşük ve yüksek devir olmak üzere iki kademeli hızı var. Eski parça ile klimayı açtığımda fan, bi anda yüksek devirde çalışıp sonra tamamen duruyordu. Yani hiç düşük devirde çalışmıyordu. Bende normal sanıyordum. Bugün parçayı değiştirdiğimde ise klimayı açtım fan sürekli düşük devirde çalıştı ve ara ara yüksek devire geçti. Yani gerek duydukça yüksek devire geçti.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #13 : Haziran 11, 2020, 11:27:28 ÖS »
Şöyle izah ediyim; Radyatör fanının düşük ve yüksek devir olmak üzere iki kademeli hızı var. Eski parça ile klimayı açtığımda fan, bi anda yüksek devirde çalışıp sonra tamamen duruyordu. Yani hiç düşük devirde çalışmıyordu. Bende normal sanıyordum. Bugün parçayı değiştirdiğimde ise klimayı açtım fan sürekli düşük devirde çalıştı ve ara ara yüksek devire geçti. Yani gerek duydukça yüksek devire geçti.

Fanın iki devirli olduğunu bilmiyordum. Malum bizimki tek ayar basıyor. Demekki bi çoğumuzun bu rezistör denilen parça bozuk. Bende değiştireyim. Çok tşk ederim.

*

Çevrimdışı ahozay

• 135
  • +0/-0
« Yanıtla #14 : Haziran 11, 2020, 11:43:23 ÖS »
Parçanın kutusunun resmini çektim üzerinde parça kodu yazıyor. Çok uçuk fiyat verirlerse almayın ben bugün 60 tl'ye aldım. Kolay gelsin.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #15 : Haziran 11, 2020, 11:51:26 ÖS »
Çok saolun. Araştırınca bu çıktı
44tl yazıyor
https://unluoto.com.tr/urunler/4582/fan-rezistoru-fiat-linea-2007-ve-sonrasi

*

Çevrimdışı ahozay

• 135
  • +0/-0
« Yanıtla #16 : Haziran 12, 2020, 12:02:02 ÖÖ »
Gayet iyi fiyat. Parçayı değiştirmek çok basit. Kablo soketini sökün ve 1 tane yıldız vida tutuyor o kadar.

*

Çevrimdışı efendy06

• 387
  • +1/-0
  • Km: 190000
« Yanıtla #17 : Haziran 12, 2020, 12:15:47 ÖÖ »
Sağlam mı bilmiyorum, peki bozuk olduğunu anlamak için ölçmek dışında uygulanabilecek bir metot var mı acaba?
Mevzu vatansa hepimiz ölelim,
Mevzu makamsa hepiniz ölün...

*

Çevrimdışı ahozay

• 135
  • +0/-0
« Yanıtla #18 : Haziran 12, 2020, 12:25:22 ÖÖ »
Dediğim gibi ben voltajını ölçmedim. Parça özelliğini yitirdiği zaman fanı yüksek devirde çalıştırıp sonra bi anda tamamen duruyor. Bendede bu şekildeydi. Yani hiç düşük devirde çalıştırmıyordu fanı. Parça değişince farkı ortaya çıktı bu sefer fan sürekli düşük devirde çalışıyor ve gerek duyduğu zaman yüksek devire geçiyor. Böylede olunca eskiden fan bi anda yüksek devire geçtiği zaman oluşan elektrik dalgalanması veya rölanti devri dalgalanması da düzelmiş oldu.

*

Çevrimdışı pixel

• 924
  • +5/-1
  • Araç Marka ve Modeli: 2009
  • Araç Modeli: linea
  • Km: 185000
  • Motor: 1.6 Multijet 105 HP
« Yanıtla #19 : Haziran 12, 2020, 07:54:26 ÖÖ »

sarı   motor  lambası  yandığında ,bilgisayara  bağladık  , fan  ikinci  kademe  çalışmıyor  diye   ikaz  almıştım
birinci  kademe  normal  çalışıyordu ,sessiz , zaten  bu  fan  sesini  hiç  duymadım  benim  arabada ,
sadece  klimayı  açınca  fan  ikinci  devreye  giriyordu ,  ozaman  duyuluyor fan  sesi ,
nitekim  rezistörü  değiştirince  sorun  kalmadı ,

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #20 : Haziran 12, 2020, 07:57:45 ÖÖ »
Galiba teşhis koymak kolay
Benim gibi fan'ın kademeli donduğunu hıç görmeyip bilmeyenlerin rezistörü bozuk demektir 😉
Arkadaşımızın anlattıklarından ben onu anladım.
Yanlız anlamadığım konu şu
Bu zımbırtı fan'ın kademesini ayarlıyormuş. Hızlı yavaş vs. Klima ile alakası ne onu anlamadim. Klimaya ne gibi bi etkisi oldu acaba?

*

Çevrimdışı hardcrss

• 1248
  • +2/-0
« Yanıtla #21 : Haziran 12, 2020, 08:47:44 ÖÖ »
sarı   motor  lambası  yandığında ,bilgisayara  bağladık  , fan  ikinci  kademe  çalışmıyor  diye   ikaz  almıştım
birinci  kademe  normal  çalışıyordu ,sessiz , zaten  bu  fan  sesini  hiç  duymadım  benim  arabada ,
sadece  klimayı  açınca  fan  ikinci  devreye  giriyordu ,  ozaman  duyuluyor fan  sesi ,
nitekim  rezistörü  değiştirince  sorun  kalmadı ,

Mantık yürütürsek şöyle bir sorun var, sizin birinci kademe çalışıp ikinci kademe çalışmadığı için hata kodunu almışsınız. Fanın ikinci kademede çalışmaması motoru soğutmada da sıkıntı oluşturabileceği için arıza kodu çıkarabilir, fakat birinci kademede çalışmaması motoru soğutmada bir sorun oluşturmayacağından arıza kodu vermiyordur.

*

Çevrimdışı hardcrss

• 1248
  • +2/-0
« Yanıtla #22 : Haziran 12, 2020, 08:48:54 ÖÖ »
Galiba teşhis koymak kolay
Benim gibi fan'ın kademeli donduğunu hıç görmeyip bilmeyenlerin rezistörü bozuk demektir 😉
Arkadaşımızın anlattıklarından ben onu anladım.
Yanlız anlamadığım konu şu
Bu zımbırtı fan'ın kademesini ayarlıyormuş. Hızlı yavaş vs. Klima ile alakası ne onu anlamadim. Klimaya ne gibi bi etkisi oldu acaba?

Ölçüme falan gerek yok hocam, klimayı açınca sürekli en yüksek ayarda devreye girip çıkıyorsa bozuktur.

Mantıken en yüksek ayarda devreye girip çıkınca klima soğukluğunu dalgalandırıyor, ama fan sabit çalışınca içerisini daha iyi soğutuyor.

*

Çevrimdışı unalorkun

• 57
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Donanım: Urban
  • Km: 105.000
« Yanıtla #23 : Haziran 12, 2020, 10:38:19 ÖÖ »
Merhaba arkadaşlar. Şimdi size belkide birçok linea kullanıcısının bilmediği bir arızadan bahsedeceğim. Bizim arabaların radyatör fanları kademeli çalışır. Yani radyatör suyu sıcaklığına göre orta devir yada hızlı devir. Bu olay klimayı açtığınızda da geçerlidir. Aracınızda aşağıdaki belirtiler var ise büyük ihtimalle bu parça arızalı olabilir. Bu parçanın arızalı olması radyatör fanının sadece yüksek devirlerde çalışmasına sebep olur. yani düşük devir soğutma devre dışı kalır.

1- Motor harareti 100c ye kadar çıkıyor ve fan o zaman devreye giriyor ise. bunu hararet göstergesinden anlayamazsınız. Ben obd cihazında derece olarak suyun sıcaklığını anlık görebiliyorum
2- Klimanız özellikle yavaş seyreden trafikte ve park halinde yeterince soğutma yapmıyorsa.

Bu parça arızalandığında araç herhangi bir uyarı vermiyor. o yüzden tespit edilmesi birazda aracı dinlemenize bağlı. Bu parçanın arızalı olduğunu tespit etmek aslında çok kolay.

1- aracınızı çalıştırın. Motor kaputunu açın. Klimayı açın. Radyatör fanı sadece yüksek devirde çalışıp duruyorsa bu parça arızalı.
2- Bu seçenek biraz teknik bilgi ve araç gerek gerektiriyor. Resimlerde de göreceğiniz üzere bu parçaya ulaşmak çok kolay. önce soketi çıkartın, parçayı tek vida tutuyor. Yıldız tornavida ile parçayı sökün. Bir ölçü aleti yardımıyla parçanın Ohm değerini ölçün. Eğer hiçbir değer göremiyorsanız yada yüksek direnç görüyorsanız parça arızalıdır.

Peki değiştirmez isek ne olur? aracınız sürekli yüksek hararet sınırında çalışır ve eğer antifiriz yok ise hararet yapmaya kadar gider. Klimanızdan tam performans alamazsınız. Motorunuza sürekli olarak ekstra bir yük biner.

Bu parça hemen hemen her yedek parçacıda mevcut. ben 60-tl ye yenisini aldım. Fiyat araştırmasını iyi yapın çünkü her parçacı kafasına göre bir fiyat söylüyor.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #24 : Haziran 12, 2020, 10:43:22 ÖÖ »
Hemen gidiyorum parçacıya :)

*

Çevrimdışı unalorkun

• 57
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fiat linea
  • Donanım: Urban
  • Km: 105.000
« Yanıtla #25 : Haziran 12, 2020, 11:07:35 ÖÖ »
Haydaaa şimdi gördüm. Sende bu konuyu açmışsın.  :D ;) ;D ;)

*

Çevrimdışı hardcrss

• 1248
  • +2/-0
« Yanıtla #26 : Haziran 12, 2020, 11:33:45 ÖÖ »
Hayırlı olsun, son zamanlarda forumda rezistans popüler oldu, herkes değiştiriyor.

Ben orjinal opar olani 93 tl ye almıştım.

*

Çevrimdışı kanser51

• 667
  • +1/-0
  • Araç Marka ve Modeli: Fiat
  • Araç Modeli: 2014
  • Km: 195625
« Yanıtla #27 : Haziran 12, 2020, 12:36:34 ÖS »
Üstadım ben dün yoldan geldim durduğu yerde açtım klimayı normalde kullanmam ama deneyim dedim güzel soğututor 4 aldım klimayı dışarda abartı ses yada devreye girip çıkma gibi bir durumla karşılaşmadığım gibi radyatör fanı çalışmadı zaten ben aracı alalı 1 sene oldu fan sadece dpf temizliği yaparken çalıştığımı duydum belki normal zamandada çalıştı ama hiç ses duymadım.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #28 : Haziran 12, 2020, 12:48:38 ÖS »
Değiştim bile ;)

Orjinal urün 70tl'ye aldım unluden

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #29 : Haziran 12, 2020, 01:24:26 ÖS »
Konu hakkında bir başlık daha açılmış. Ekliyorum: https://www.fiatlinea.org/fiat_linea_teknik_sorunlar/fan_rezistoru_arizasi_ve_bilinmeyenler-t12367.0.html;msg149814;topicseen#msg149814

Evet dediğiniz gibi ürün arızalıymış. Diğer başlıkta resimleri paylaştım
magnetti marelli marka aldım. 70 tl. En iyisi bu dedi parçacı.

Ölçümde yaptım
Çıkan parça tamamiyle iletimi kesmiş. Hiç bir şekilde üzerinde iletim yoktu.
Yeni parça ise buzer konumunda sinyal verdi. (kısa devre gibiydi) Çok küçük direnç değerlerinde çalışan bir parça anladığım kadarıyla. O bölgedeki ısıya göre direnç değeri artıyor muhtemelen.

Peki değişince ne oldu. Fan klima açık iken yavaş yavaş ama devamlı çalışmaya başladı. Eskiden olduğu gibi fan devreye vın vın diye girip cıkmıyor. 
Evet yine belirttiğiniz gibi araç dururkende klima stabil şekilde çalışıyor. Bu çok güzel bişey. Klima performansını arttıracak diye düşünüyorum.

Çok kısa kullanma imkanım oldu. Bu esnada fan hiç durmadı galiba. Düşük ayarda devamlı çalıştı. Galiba doğrusu bu?

Çok tşk ederim bu arada verdiğiniz bilgiler için.
Konuyu arkadaş konu dışı başka biyerde paylaşmış. Tesadüfen gördüm. Çekip buraya taşıdım. Ve bir şey daha öğrenmiş olduk. Sanayideki bi çok ustanın konuya hakim olduğunu düşünmüyorum. Forumun gücü. Tekrar tşkler.