Bence "hız felakettir" algısı biraz da bazı kesimlerin işine geliyor. Önümüzdeki malzemelere bakınca son derece haklı bir önerme sayılabilir. ama madalyonun diğer yüzü de var. bu algıyı zihinlere kazıyarak bizlere kalitesiz araba satabiliyorlar, köstebek yuvalarıyla dolu yolları on yıllarca kullandırabiliyorlar. Örnekler çoğaltılabilir.
Çağımızda bilginin eriştiği hızı göz önüne aldığımızda artık ülkelerin sonunu getiren şey hız değil tam aksine yavaşlıktır. Biz yavaş olmaya ikna edildiğimiz için başkalarının hızı avantaja çevirerek ürettiği şeyleri kullanıyoruz. Buna alıştık. Toplumsal bilgi dağarcığımız eşyanın ikinci el değerini önemseyerek seçim yapmamıza sebep oluyor. Diğer çoğu şey ikinci planda kalıyor.
İşin esası bence şudur.
Can güvenliği sağlanmayan her iş felakettir. Bu durum hız için geçerli olduğu kadar, yanlış zamanda yanlış yerde tedbir almadan duruyor olmak için de geçerlidir.
Herkes içinde bulunduğu duruma ve koşullara göre kendisinin ve başkalarının güvenli olabileceği optimum hızı belirlemelidir.
Toplum olarak sürüş konforunu azaltan ve güvenliğimizi tehlikeye atan yol, köprü, gişe giriş çıkışları, asfalt üzeri yama ve eklemeler, ışıklandırmasız bırakılan kavşaklar, motorcu dostu bariyer uygulanmamış yollar vs. gibi şeylere en az hızımız kadar dikkat etmeliyiz.
Bize bunların kalitelisini layık görmedikleri için yavaş gidin diyorlar. 4 tekerden ibaret tenekelerin fiyatlarını ülkenin sosyo- ekonomik dengesine göre ayarlayıp kaliteli arabaya binme alışkanlığının yerleşmesine izin vermiyorlar. Kaliteli şeyler hep belli kesime hitap ediyor.
Uzun ve kopuk yazdım ama temelde yatan sorunlara dikkat çekmek istedim.
İyi forumlar herkese.
2010 1.3mjet DPD
Önermenizde büyük çoğunluk haklısınız. Ancak haklı olmadığınız konu üretici olan, alıp başını giden ab ülkeleri veya Abd'de de hız felakettir. Araçların şehir içi ve dışı uyması gereken hız limitleri var. Onlar bizden daha konforlu ve sağlam araç kullanıyorlar, hatta daha güçlü araç kullanıyorlar ama hız limitleri gene de var. Yani sadece ülkemize veya 3. Dünya ülkelerine kötü mal kakalayıp yavaş gidin demiyorlar.
Ncap testleri önden çarpmalarda 64km hız ile yapılıyor, daha yüksek hızlarda test yapılmıyor.
Haa yol durumu, kullanılan malzeme durumu, kullandığımız araçların kalitesizliği, eğitim seviyemiz gibi nedenler ülkemizde ölümlü yaralamalı kazaları artırıyor. Ab'de ( sayılar farazi örnek veriyorum) her 100 kazadan 5'i yaralamalı kaza iken ülkemizde her 100 kazadan 20 si yaralamalı oluyordur. Bunda ne araçların sağlamlığı, ne yol durumları önemli. Bu kazaların fazla olmasının nedeni dikkatsiz, tedbirsiz araç kullanımı, takip mesafesine uymama ve hız kaynaklıdır.
Kaza herzaman olur. 20 ile giderken de kaza olur. Ancak hız limitlerinde olan kazalarda yaralanmalar, sakat kalmalar ve ölümler çok az olur.