*

Çevrimdışı Erhan

• *
  • 4305
  • +47/-2
  • Donanım: Hiçbiri
  • Kan Grubu: 0 Rh +
  • Motor: Hiçbiri
Ynt: Sprey boyayla araç boyanır mı - Boyanır
« Yanıtla #30 : Ekim 20, 2020, 05:24:16 ÖS »
Eline sağlık ve bilgilendirme için teşekkürler.

Geniş yüzeyler için sprey boya basıncı belki yeterli gelmiyordur.  Veya kutu içinde ki basınç düzensiz spreyleme yapıyor olabilir mi? Boya tabancaları sabit basınçla ve geniş alana boyayı alıp atıyorlar. Atılan yüzeylere bu nedenle homojen bir atış yapılıyor olabilir. Sprey kutusunun alanı dar ve mesafe kısa olduğundan homojen atışı engelliyor olabilir.

Birde her değişen kutuda aynı tonu yakalamak sorun olabilir.

*

Çevrimdışı M.ARAS

• 2072
  • +8/-0
« Yanıtla #31 : Ekim 20, 2020, 05:59:55 ÖS »
Sprey başlıkları ile boya tabancası farklı şeklide boya atıyor, spreyler genelde merkez yugunluklu atarken tabanca düz perde gibi atıyor veya ayarlanabiliyor, yeterli ifade edemeyebilirim. Şöyle örnek vereyim yapılacak işin gereğine göre sprey başlıkları satılıyor.

https://youtu.be/RDnYUyom3KE

Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
  • Araç Marka ve Modeli: Linea
  • Araç Modeli: 2008
  • Donanım: Dynamic
  • Kan Grubu: B Rh+
  • Km: 180000
  • Motor: 1.3 Multijet 90 HP
« Yanıtla #32 : Ekim 20, 2020, 06:42:32 ÖS »
Eline sağlık ve bilgilendirme için teşekkürler.

Geniş yüzeyler için sprey boya basıncı belki yeterli gelmiyordur.  Veya kutu içinde ki basınç düzensiz spreyleme yapıyor olabilir mi? Boya tabancaları sabit basınçla ve geniş alana boyayı alıp atıyorlar. Atılan yüzeylere bu nedenle homojen bir atış yapılıyor olabilir. Sprey kutusunun alanı dar ve mesafe kısa olduğundan homojen atışı engelliyor olabilir.

Birde her değişen kutuda aynı tonu yakalamak sorun olabilir.

Tşkler katkınız için

Evet hiç tartışmasız ki profesyonel boya tanacalarıyla uygulama ile sprey uygulama kıyaslanamaz. Zaten tek parmak düğmeye basa basa barmak ağrıyor ve hep aynı ayarda basmak güçleşiyor.
Kaput gibi çok büyük alanlarda ki ben alanı gözle 3e bölüp boya uyguladım boya micronunda profesyonel tabaca uygulamaları kadar başarı mümkün değil.
Lakin herşeye rağmen. Uygun ve rüzgarsız, (az esinti olabilir) bir ortamda boyanacak parcanın dik olmasıda önemli. Yatık bir parça boyamak sprey'le imkansız'a yakın. Sprey boyalar yan çalışmıyor doğası gereği. Sonuç olarak boya yapılıyor. Arada katman veya dalgalanma olmuyor. Olsa bile gözle görünmüyor. Zaten uygulama sonrası sulu zımpara ve pasta cila uygulanıyor.

Peki ben nerede yanlış yaptım.
Kaputu söktüm ki bu mantıklı idi fakat araç kaputsuz kaldı :)
Araç lazım olabilir, Araç mahallede kaputsuz vs. acele olmak gerekti.
Boya hiç ummadığım şekilde toz'du. Yani bi yerleşim yerinde mahallede sokakta felan yapılmaz. Ben daha önce defalarca sprey boya kullandım. Metalik boya başka bişeymiş. Dediğim gibi baskılı atsanız kararma yapıyor. Tozması ayrı dert.
Ben nerelerde yanlış yaptım:
Öncelikle kaputu muntazam ve mükemmel şekilde boyaya hazırladığımı düşünüyorum. Gerçekten kaput çok kötü durumdaydı. İnş eski resminide atarım. Bi çok noktasına ufak macunlar çekmem gerekti.
Sonrasında astarı yine iyi uyguladığımı düşünüyorum. ilk uygulamada elimde eldiven ile attığımdan damlama oluştu. Hemen farkedip eldiveni çılarsamda geç kalmıştım. O damlamalar halen boyanın altından görünüyor. Boya adı üstünde boyuyor ama alttaki hataları kapatmıyor.
Daha sonra boyacı arkadaşlar görüştüm. Güzel dedi. Direk 800 sulu zımpara vur. Pürüzsüz hale getir. Mumlu bezle bi dolan 2-3 kat boya vur cıncık gibi cıkar dedi. Ve ekledi. Boyadıktan sonra kesinlikle pasta kullanma dedi.
Peki ben ne yaptım
Güzelce sulu zımpara geçtim. Pürüzsüz kusursuz bi yüzey yakaladım. (astar damla izleri hariç). Bi kaç yerde hata gördüm. Astar galiba bu işede yarıyor. Hataları gösteriyor. Oralara çok ufak yoklama macun'u çektim. zımpara vs derken zemin oturdu.
Tam boyaya başlar iken yeni yaptığım yoklama macunları altta sırıtır düşüncesiyle elimde az kalan astar'ı kaputa uyguladım. Tabi bi yandanda acele etmek gerek. Araç kaputsuz  :)
Hemen arkasından vurdum ilk kat boyayı
Burada çok büyük hata yaptım son astarı atmamalıydım veya tekrar sulu zımpara yapmalıydım. Astar dediğimiz şey pürüzlü boya gibi değil
Sonrasında hatamı farkettim 2000 sulu zımpara geçtim ama hata hataydı. Boya yine kusursuz'a yakındı. O halinin fotosunu keşke çekseydim.
Ve gelelim en büyük hataya :)
Boyacı arkadaş üstüne basa basa aman abi pasta vurma hemen demesine rağmen boya uygulamasından 1-2 saat sonra pastaya bulaştım  :)
g3 pasta daha önce kullandığım pastalar gibi değil. Çok etkiliymiş. Ben daha önce marketlerden aldığım pastayı kullanmıştım. Hiç g3 tecrübem yok. Sürgerle sürdüm sünger siyahlaşıyor. Heralde diyorum parlatıyor. Meğerse boyayı söküyormuş :) Ardından bez'lede dalınca attığım boyanın içine s.ıçtık  :)
Şayet boyadan önceki astar'ı atmayıp veya zımparalayıp pasta'yada hiç bulaşmasam sonuç inanın harikaydı. (1 hafta sonra pasta yapılsa olurdu)
Sonuç: Tecrübe kazandık. Yapmak isteyen dostlara ışık tutar umarım
Maliyet sanayide kaput boyama maliyetinden fazla tuttu. Çoğu zaman yerleşim yeri dışına cıkmak gerekti. Emek vs cabası. Tabi burada hobi amaçlı bi uğraş söz konusu.

*

Çevrimdışı Erhan

• *
  • 4305
  • +47/-2
  • Donanım: Hiçbiri
  • Kan Grubu: 0 Rh +
« Yanıtla #33 : Ekim 20, 2020, 06:55:48 ÖS »
Astar hem boya öncesi yüzeyi hazırlıyor. Hemde dediğiniz gibi kaporta hatalarının daha iyi görünmesini sağlıyor. Keşke boyacı arkadaşı dinleyip pastayı birgün somra atsaydın boya oturmuş olurdu. Ama herşey bir tecrübe oluyor. Sizin sayenizde bizlere de tecrübe oluyor.

M.Aras beyin paylaştığı sprey başlıkları videosu iyiymiş. Bugüne kadar hiç dikkat etmediğimiz hususlar. Belki yedek olarak geniş ağız alsaydınız sizi o kadar yormayacaktı.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #34 : Ekim 20, 2020, 10:21:01 ÖS »
Evet sprey başlığı çok önemli. Sonuçta plastik malzeme. Kusurluda çıkma ihtimali var
Benim kullandığım başlıklar dikey < seklinde atıyordu. Merkez odaklı değilde eşit atıyordu. Zaten eldivensiz kullanalım dememde o yüzden. Eldiven kullanıldığında sprey başlığının üst kısmına değip spreyin damla atmasına sebep oluyor. Bu arada sağlığımız yerinde olur  ise müsait zamanda hatamızı telafi ederiz. Şu ara iş yoğunluğu ve mevsim değişikliği yüzünden erteledim. Herseye rağmen çok kötü durumda degil kaput.
Diğer boyadığim kapi kolları ayna kapakları sis çerçeveleri vs çok güzel oldu.

*

Çevrimdışı kovboy

• 253
  • +0/-0
  • Araç Marka ve Modeli: fıat panda
  • Araç Modeli: 2011
  • Donanım: Active
« Yanıtla #35 : Ekim 21, 2020, 08:35:33 ÖÖ »
Elinize sağlık.Yapılan işin kötüsü olmaz.

*

Çevrimdışı 06linea

• 2171
  • +12/-8
« Yanıtla #36 : Ekim 21, 2020, 10:32:25 ÖÖ »
Elinize sağlık.Yapılan işin kötüsü olmaz.

Eywallah üstat. Uğraştık biraz. Bence keyifli bi uğraş oldu. Metalik boya tozmasaydı o daha iyi olacaktı. Havada simli simli bişeyler uçusuyor. Kafaya göze heryere dağalıyo. Değdiği yerde parıltı bırakıyo. Aslında kötü de değil sanki :)